Klaudia
-4 °C
2 °C

Lefújták a cunamiriadót

2006.05.03. 20:32
Szökőártól tartva cunamiriadót rendeltek el egy erős földrengést követően Új Zélandon és a Fidzsi-szigeteken, de néhány óra múlva lefújták a riadót.

Egy erős, a Tonga-szigetek térségében észlelt földrengést követően szerdán cunamikészültséget rendeltek el a Csendes-óceán déli medencéjében, de pár órával később fel is oldották, mivel nem érkezett hír szökőárról.

Az Egyesült Államok Hawaiin működő cunamifigyelő központja közép-európai idő szerint délután fél hat óra tájban regisztrálta az erős rengést, amelynek epicentruma a Tonga-szigetek alatt volt. Ezután történt a riasztás, abból a meggondolásból, hogy egy ilyen erősségű földmozgás pusztító tengerárt idézhet elő.

2004 karácsonyán egy hatalmas erejű földrengést követő cunami az Indiai-óceán térségében több mint 200 ezer embert ölt meg. A mostani földmozgás erejét először 8,1-ben adták meg a Richter-skálán, majd ezt az értéket a szakemberek 7,8-ra módosították. A rengések Tonga szigetein mintegy harminc másodpercig tartottak, de komoly kárt nem okoztak.

Az oceanográfusok a rengést követően attól tartottak, hogy az erős mozgás tengerárt szül, amely nagy pusztítást végezhet a Tongával szomszédos Fidzsi-szigeteken, valamint a tőlük délre lévő Új-Zélandon.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft