Márk
13 °C
28 °C

Kiderült Tudor pedofil múltja

2005.02.10. 08:27
A magyarellenességéről híres Nagy-Románia Párt elnöke a nyolcvanas években kiskorú lányokat hajtott fel egyik írótársa és saját vágyainak kielégítésére. Corneliu Vadim Tudort és írótársát Eugen Barbut megfigyelte az egykori román titkosszolgálat, a Securitate, amely többek között rögzítette a kerítésről szóló telefonbeszélgetéseket, és az áldozatul esett lányok neveit is.

A Securitate Irattárát Átvizsgáló Bizottság megerősítette a román Academia Catavencu nevű hetilap információt, miszerint a Nagy-Románia Párt elnöke kiskorú lányokat futtatott húsz éve, és szolgáltatásaikat maga is igénybe vette - adta hírül a Magyar Nemzet kolozsvári tudósítója.

Tudor a Bibliára esküszik, hogy nem

A pedofil ügyről először tudósító Catavencu a volt titkosszolgálati levéltár dokumentumaira hivatkozva írta, hogy Corneliu Vadim Tudor - aki akkor a román írószövetség tagja volt - 1981 és 1987 között rendszeresen kerített 15-16 éves lányokat saját maga és írótársa, Eugen Barbu számára. A Securitate jelentéseiben tételesen fellelhetők a lányok nevei, és az alkalmi találkozókról szóló telefonbeszélgetések leiratai.

Tudor
Corneliu Vadim Tudor
A hírre reagálva Tudor párttársa, Constantin Buche az átvizsgáló bizottság nevében jogtalanul közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy léteznének ilyen iratok. Buchenak azonban mennie kellett, miután a bizottság több tagja közleményben határolódott el a Nagy-Románia Párti átvilágítótagtól, állítva, hogy a hetilap információi valósak - írja a TransIndex. A Nemzet tudósítója szerint ugyanakkor Tudor Bibliára tett kézzel esküdött meg, hogy soha nem volt dolga a jelentésekben szereplő lányokkal.

Besúgó volt?

Tavaly novemberben az átvilágító bizottság néhány tagja azt állította Corneliu Vadim Tudorról, hogy együttműködött a Securitateval. A Nagy-Románia Párt (PRM) elnökéről tizenkilenc év óta nyílt titokként beszélik, hogy önként, lelkesedéssel dolgozott az egykori titkosszolgálatnak. Sokan tudni vélik például, hogy annak idején személyesen is felkereste a Securitate-vezetőket, és feljelentette a román kultúra és irodalom kiemelkedő személyiségeit, köztük Andrei Plesu filozófust is "rendszerellenes tevékenység" miatt.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) alapító-igazgatója, Virgil Magureanu nyilatkozatban jelentette ki, hogy ez mind igaz. A Securitate irattárának tanulmányozásával foglalkozó testület vezetője akkor bejelentette: az SRI nemrég átadott neki 19 olyan iratcsomót, amely Corneliu Vadim Tudor és az egykori román politikai rendőrség kapcsolatairól tanúskodik. Az átvilágító bizottság más tagjai ugyanakkor nem látták bizonyítottnak Tudor besúgó múltját, ezért a pártelnöknek nem kellett lemondania szenátori mandátumáról, és jelöltethette magát az államfőválasztáson is.