Mesterséges mozgatóideg

2000.03.20. 14:09
utatók találkoztak hétfőn Brüsszelben, hogy összevessék meddig jutottak a bénult betegeken segítő elektronikus mozgatóideg-implantátum kifejlesztése terén.

Még nem váltja fel az új technológia
Európaszerte számos laboratórium dolgozik ezen a technológián. Az orvosok és fejlesztők most Brüsszelben találkoznak, hogy megosszák tapasztalataikat. A remények szerint a beültetett eszközök képesek lesznek stimulálni az izmokat és idővel lehetővé teszik majd a páciensek számára, hogy újra járjanak.

Amikor valaki megbénul, az agyból érkező üzeneteket az izmokhoz közvetítő idegek károsodnak. A beültetett szerkezet pirinyó áramütést mér az izomra, amellyel az idegi jelet szimulálja - az izom ettől összehúzódik, a végtag megmozdul.

A mozgást koordináló központi egység egy gyufásdoboz méretű eszköz, a beteg gerince közelében ültetnék be. Az ötlet az volt, hogy a beteg a mankóra szerelt távirányító segítségével kontrollálná a végtag mozgását, hogy a járást szimulálni lehessen.

Néhány betegbe már beültették az eszközöket, a pán-európai vállalkozást azonban technikai problémák lassítják. Az első ilyen mesterséges mozgatóideget tavaly decemberben ültették be egy francia mozgássérültbe, de a műtétet technikai problémák miatt múlt hónapban meg kellett ismételni.

A tudósok arra intenek, hogy a mesterséges mozgatóidegek alkalmazhatósága valószínűleg erősen korlátozott lesz, még tökéletesen működő mesterséges eszközök esetén is.

Nem minden bénult beteg tudja majd használni a technológia nyújtotta lehetőségeket - míg azok is akik igen csak alkalmanként használhatják majd. Ennél is nagyobb nehézség, hogy a mesterséges mozgatóideg beültetése rendkívül költséges dolog, amelyet a társadalombiztosítások valószínűleg nem lesznek hajlandók finanszírozni.  • Hírek
  • Csok