Szilárda
-4 °C
3 °C

Elévült egy vádpont Körmendy-Ékes Judittal szemben

2002.06.13. 20:20
A Czeizel-ügyben a Fővárosi Bíróság csütörtökön a főügyészség indítványára úgy határozott, hogy elévülés miatt megszünteti a Körmendy-Ékes Judit tizennegyedrendű vádlott ellen közokirat-hamisítás miatt folyó eljárást. Az úgynevezett béranyaperben az ügyészség továbbra is bűnsegédként elkövetett családi állás megváltoztatásával vádolja Körmendy-Ékes Juditot, aki a vádbeli cselekmények idején ügyvédként tevékenykedett, jelenleg pedig az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke. Az ügyben még a nyári ítélkezési szünet előtt kihirdethetik az elsőfokú ítélet.
Körmendy-Ékes Judit a csütörtöki tárgyaláson megjegyezte, hogy nem követte el a bűncselekményt, és ügyvédjével együtt azt hangoztatta: a felmentés állna érdekében, de tudomásul veszi a törvény kötelező rendelkezésén alapuló bírói döntést a megszüntetésről.

A három éve kezdődött Czeizel-perrel két éve egyesítették Körmendy-Ékes Judit és társai ügyét, így összesen 14 vádlott áll bíróság előtt. A vád szerint Czeizel Endre orvos-genetikus, a titkára, Merhala Zoltán és Rózsa Béláné, aki Gáti Marianna, egy Egyesült Államokban élő amerikai magyar állampolgár édesanyja, bűnsegédként, szülők, házaspárok pedig tettesként, emberkereskedelemmel foglalkozó szervezet keretében követték el a családi állás megváltoztatásának bűntettét.

A vád szerint a születendő gyermekeket 1995-96-ban pénzért örökbe adták a szülők az Egyesült Államokban, ahol Gáti Marianna - aki jelen eljárásnak nem vádlottja - koordinálta az ügyletet. Körmendy-Ékes és négy társa esetében pedig Magyarországon történt az ügyészség szerint jogellenes örökbefogadás. A vádlottak az eljárás során következetesen tagadták bűnösségüket.

Félmilliót kapott volna, ha az USA-ban szül

Az FB a csütörtöki tárgyaláson meghallgatott egy tanút, aki 1995-ben, amikor a hatodik gyermekével volt terhes, kapcsolatba került Merhalával, Gáti Mariannal, illetve annak édesanyjával, de végül rendeződtek a tanú családi körülményei, és nem adta örökbe gyermekét. A tanú elmondta: hirdetés nyomán, telefonon vette fel a kapcsolatot Gáti édesanyjával, majd levelet kapott Gáti Mariannától az örökbeadás lebonyolításának mikéntjéről, Merhala pedig faxot küldött, hogy menjen el hozzá.

A tanú előadása szerint 550 ezer forintot kapott volna, ha az Egyesült Államokban megszüli és örökbe adja gyermekét, ám ő bizonytalan volt. Állítása szerint, amikor felkereste Merhalát a Czeizel Endre által vezetett intézetben, Czeizel irodájából Merhala felhívta Gátit, és azt mondta: bizonytalankodik, győzd meg.

Czeizel nem tudott semmiről

A tanú szerint Czeizel titkára is meg akarta őt győzni, mire a vádlott a tárgyaláson azt mondta, ő csak arról biztosította: tisztességes, törvényes örökbeadási eljárásról van szó. Merhala a tárgyaláson azt is hangsúlyozta: az ígért 550 ezer forint nem a gyerek ára lett volna. Arra a kérdésre, milyen minőségében írta leveleit Gáti Mariannához a Czeizel által vezetett intézet fejléces papírjain, Merhala úgy válaszolt: nem a hivatalos intézeti tevékenység részeként, és erről nem is tudott Czeizel.

A következő tárgyaláson, július 12-én, folytatódik az iratismertetés, illetve megkezdődhetnek a perbeszédek, és azt követően még a nyári ítélkezési szünet előtt sor kerülhet a Czeizel-ügyben az elsőfokú ítélet kihirdetésére is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!