Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Folytatódik a Czeizel-per

2002.06.09. 17:06
Czeizel Endre orvos-genetikus és társai ellen indult úgynevezett béranyaperben várhatóan csütörtökön mondja el vádbeszédét az ügyész a Fővárosi Bíróságon. A vád szerint Czeizel segédkezett abban, hogy magyar szülők amerikai állampolgárok részére örökbeadhassanak, anyagi ellenszolgáltatásért cserébe.
Czeizel Endrét "emberkereskedelemmel foglalkozó szervezet keretében bűnsegédként elkövetett családi állás megváltoztatásának bűntettével" vádolja a Fővárosi Főügyészség, melyért öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az orvos tagadja bűnösségét

Czeizel az eljárás során mindvégig következetesen tagadta bűnösségét. A vádirat szerint az orvos-genetikus a 90-es évek első felében megállapodott meg az amerikai-magyar állampolgárságú, Egyesült Államokban élő Gáti Mariannával. Czeizel ennek megfelelően az általa vezetett XIV. kerületi Családtervezési Központba látogatóknak felvetette a külföldi, elsősorban amerikai állampolgárok részére történő örökbeadást anyagi ellenszolgáltatásért cserébe.

Ha a kismamák elfogadták Czeizel javaslatát, titkára, Merhala Zoltán másodrendű vádlott illetve Gáti édesanyja, Rózsa Béláné harmadrendű vádlott vette kézbe az ügyet.

Szülők is a vádlottak padján

Mindketten folyamatosan kapcsolatban voltak Gátival. A titkár Czeizel utasítására előkészítette a szükséges orvosi vizsgálatokat és ezekről részletesen beszámolt a genetikusnak. Rózsa Béláné pedig segített a kismamák úti okmányainak beszerzésében, repülőútjuk megszervezésében, továbbá külföldi örökbeadásról szóló újsághirdetéseket is feladott. A vádiratban nincs adat arról, hogy Czeizel, illetve titkára bármilyen ellenszolgáltatást kapott vagy kért volna közreműködéséért.

A per vádlottjai még olyan szülők, akiknek gyermekei 1995-ben a fenti személyek közreműködésével külföldön jöttek világra és ott örökbeadták őket.

Pénzért szültek?

A vádirat megfogalmazása szerint néhány esetben Gáti "biztatására, ösztönzésre", a több ezer dollár reményében vállalkoztak a nők a terhességre. Előfordult, hogy amikor az újszülött fiú lett, helyette inkább másfél éves lányuktól váltak meg a szülők.

Gáti a vádirat szerint "amerikai ügyvédek és szociális munkások bevonásával létrehozott egy szervezetet, amely a magyar szülők gyermekeinek anyagi ellenszolgáltatásért történő külföldi örökbefogadását bonyolította le úgy, hogy mind a magyar családjogi törvényt, mind az amerikai bevándorlási szabályokat megkerülte".

Czeizel szerint ez nem adás-vétel

A külföldi örökbefogadóktól Gáti több tízezer dollárt kért, a gyermekükről lemondó anyáknak pedig egy és nyolcezer dollár közötti összeget adott, továbbá finanszírozta utazásukat és amerikai tartózkodásukat. Gáti nem vádlottja az eljárásnak.

Czeizel Endre a három évvel ezelőtt megkezdődött büntetőper során vádlottként úgy fogalmazott: csak kulturálatlanságként fogható fel az, hogy az egyik terhes anya úgy fogalmazott az intézethez írt levelében: "Eladnám gyermekemet".

Két évvel ezelőtt egyesítették az ügyet egy másik hasonló büntetőeljárással, melyben bűnsegédként elkövetett családi állás megváltoztatásával illetve társtettesként elkövetett közokirat-hamisítással vádolják Körmedy-Ékes Judit ügyvédet is.