Alfréd
-2 °C
2 °C

Rendőrök, határőrök és katonák segítették a drogcsempészeket

2005.05.13. 12:25
Huszonkét rendfenntartót és katonát buktatott le az FBI. A szövetségi nyomozók három és fél évig tettették magukat drogcsempészeknek, eközben börtönőröket, határőröket, rendőröket és nemzeti gárdistákat vesztegettek meg és hatszáz kilogramm kokaint csempésztek az országba.

Katonák, határőrök, rendőrök és börtönőrök vettek részt egy drogcsempészhálózatban az FBI szerint. Az FBI három és fél évig tartó titkos akciójával huszonkét egykori és jelenlegi állami alkalmazottat buktatott le Arizonában.

Katonai drogfutárok

A szövetségi ügynökök kamu drogcsempészhálózatot építettek ki, majd tömegesen vesztegettek meg a káítószer-kereskedelem megakadályozásában érdekelt rendfenntartókat. Két alkalommal is sikerült legalább negyven kilogramm kokaint az országba csempészni a nogalesi határátkelőnél egy bevándorlási ügynök megvesztegetésével.

Egy alkalommal repülőn hozott be az országba az FBI titkos hálózata hatvan kilogramm kokaint, a drogot aztán az arizonai Nemzeti Gárda terepjárói szállították tovább. A hivatalos járműveket nem állították meg az ellenőrzőpontoknál.

Vádalku

Az AP értesülései szerint az FBI vádalkut ajánlott a huszonkét gyanúsítottnak, akik mindannyian bűnösnek vallották magukat. A szövetségi nyomozók korrupció miatt hároméves börtönbüntetés kiszabását kérték a vádlottakra, elítélésüket azonban határozatlan időre elhalasztották. Reményeik szerint a megvesztegetett hivatalnokok segíthetnek az igazi kábítószercsempészek lebuktatásában is.

A három és fél évig tartó akció során hatszáz kilogramm, más bűncselekmények során lefoglalt kokaint mozgatott meg. Állításuk szerint a kábítószer egyetlen alkalommal sem került ki ellenőrzésük alól, az akió végén újra a szövetségi raktárakba került.

Havi egy tonna marihuána

Arizona mellett Texasban is lebukott egy korrupt határőr. Az AP jelentése szerint Juan Alvarez, az amerikai határőrség ügynöke és bátyja másfél millió dollár kenőpénz fejében két éven át havonta egyszer alkalmanként egy-két tonna marihuána az Egyesült Államokba csempészését nézte el.

A két férfit összeesküvéssel vádolják, ezért akár tizenöt év börtönre is ítélhetik. Gonzaleséket kötelezték, hogy a kenőpénzt fizessék be az amerikai államkasszába.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft