Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Hónapokat ártatlanul töltött szlovák börtönben egy magyar férfi

2007.03.01. 19:34
Mind a szlovák, mind a svájci hatóságoktól kártérítést követel Dávid Árpád György, akit több mint százezer eurós csalással gyanúsítottak meg, ártatlanul. A nagybajomi férfi az esküvőjére készült, amikor tavaly novemberben a szlovák rendőrök őrizetbe vették.

A nagybajomi illetőségű Dávid Árpád Györgyöt tavaly novemberben az Interpol körözése alapján a szlovákiai Párkányban szedték le a vonatról a szlovák rendőrök, és a nyitrai börtönbe szállították. Az esküvőjére készülő Dávid Árpád György rendszeresen járt Sókszelőcére, ahol szlovák állampolgárságú menyasszonya él.

Csaló használta az útlevelét

Svájc az Interpol segítségével azért körözte a fiatalembert, mert - mint később kiderült -, egy csaló az ő útlevelével Svájcban bérelt lakást, ahonnan olyan számítógépeket kínált amelyeket soha nem szállított le. Ezzel mintegy harmincmillió forintra tett szert jogtalanul.

Dávid Árpád György útlevelét még 2005 márciusában lopták le, ezt a fiatalember be is jelentette. Mivel a csaló Dávid Árpád György ellopott útlevelével "dolgozott", a svájci rendőrség ragaszkodott az útlevél tulajdonosának kihallgatásához. A svájci rendőrségnek már birtokában van a fiú útlevele, amelybe a csaló a saját fényképét ragasztotta. A fiatalembert hosszas kiadatási eljárás után Szlovákia kedden délben adta át a svájci rendőröknek a pozsonyi repülőtéren.

Egy nap alatt elengedték

Dávid Árpád György szerdán a berni bíróság előtt állt, délután pedig azt telefonálhatta meg az édesanyjának Nagybajomba, hogy felmentették, sőt azt is közöltek vele, hogy a történtekért kártérítésre is jogosult, de ezt kérelmeznie kell. A férfi pénteken érkezik Magyarországra.

Csobánci-Horváth Iván, Magyarország berni konzulja megerősítette, hogy a luganói ügyészség a rendőrségi és ügyészségi kihallgatás után megszüntette a nyomozást Dávid Árpád György ellen, és szabadon engedte.