Emőke
-4 °C
9 °C

Azonosították a Dunavarsányban talált holttesteket

2004.02.04. 13:19
A rendőrség szerint három gyilkosság írható annak a férfinak a számlájára, akinek beismerő vallomása alapján Dunavarsány külterületén egy gyilkosság áldozatául esett házaspár holttestét ásták ki a rendőrök január végén.
U. Vilmos és felesége holttestét január végén találták meg a rendőrök, a gyilkosságért jogerősen fegyházbüntetésre ítélt Cs. László nem rég tett beismerő vallomása alapján. Kovács Lajos rendőr-ezredes az évekig húzódó nyomozásról elmondta, hogy korábbi ügyekkel kapcsolatos információk nyomán jutottak el a Dunavarsányhoz tartozó Domariba szigeten elásott holttestekhez.

Clodóval is kapcsolatban állt

Az ORFK felvétele
A holttestek megtalálása
A nyomozók egy másik ügy felgöngyölítése közben kapták korábban a tippet, hogy Dunavarsányban egy meggyilkolt házaspár holtteste van elásva, ezért nyomozást indítottak a részletek kiderítésére. Az információ ellenőrzése közben kiderült, hogy a megnevezett házaspár férfitagja ellen 1994-ben elfogató parancsot adtak ki, mivel Balogh Lajos - a százhalombattai sorozatgyilkos - két áldozatával olyan lőfegyverrel végzett, mely a fegyvergyűjtő U. Vilmostól származott. U. Vilmos feleségének eltűnését 1995 novemberében jelentették be.

A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy a házaspár tulajdonában lévő két lakás egyikét Cs. László "nyúlta le", azaz íratta nevére, majd adta el - így rá terelődött a kettős gyilkosság gyanúja. A nyomozás közben ráadásul előkerült egy korábbi gyilkossági ügy is. 1996 augusztus 9-én eltűnt T. Mihály örkényi vállalkozó, aki Dietmar Clodóval és Cs. Lászlóval együtt vádlottként szerepelt egy ellenük indult pénzhamisítási ügyben. T. Mihály holttestét - aki Cs. Lászlóra terhelő vallomást tehetett volna - az eltűnése miatt eljáró rendőrök 1998 áprilisában a Domariba szigeten megtalálták, mégpedig Cs. László házának közelében, két méter mélyen elásva. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azonban nem tudta Cs. Lászlóra bizonyítani a gyilkosságot, így 1999 augusztusában megszüntették ellene a nyomozást.

Az ORFK felvétele
Két méter mélyen
Három gyilkosság a számláján

Az ORFK 2000 tavaszán elrendelte a nyomozás folytatását, melynek végén őrizetbe is vették Cs. Lászlót, és T. Mihály meggyilkolása ügyében 2000 december 20-án vádemelési javaslattal átadták az ügyet az ügyészségnek. Cs. Lászlót 2003 október 21-én jogerősen tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a Budapesti Táblabíróság. A rendőrség ez idő alatt a házaspár megölésével is meggyanúsította a vizsgálati fogságban lévő férfit, aki jogerős elítélése után végül beismerő vallomást tett, és beszámolt a holttestek hollétéről is. A két áldozatra T. Mihály holttestének megtalálási helyétől körülbelül kétszáz méterre bukkantak rá a rendőrök négy napi keresgélés után, szintén két méter mélyen elföldelve.

A néhol ellentmondásos vallomás teljes ellenőrzéséig a rendőrség nem ad bővebb tájékoztatást a történtekről, mindössze annyit lehet tudni, hogy a gyanúsított jogos önvédelemmel magyarázta a házaspár meggyilkolását. A Cs. László által elmondottak szerint ő és U. Vilmos üzleti, félig-meddig baráti kapcsolatban álltak korábban, és a Domariba szigeten üzleti - feltehetőleg telekvásárlási - ügyben jártak, majd valószínűleg vitába keveredtek, mely a házaspár halálával végződött.

A rendőrség folytatja a nyomozást.