Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Háromszázezren menekülnek az Elefánt elől

2005.09.27. 10:54
Tömeges evakuálással védekeznek Vietnamban a Demri (Elefánt) tájfun ellen. A vihar Kínában emberéleteket követelt, Vietnamban tengeri védgátakat szakított át.

A vietnami partvidékről mintegy háromszázezren menekültek el, ez az ország történetének eddigi legnagyobb kitelepítési akciója. "Az emberéletek mentése az elsőrendű feladat, a gátakat ráérünk később is rendbe hozni" - nyilatkozta a BBC-nek Phan Van Khai miniszterelnök.

Egyelőre nem tudni, hogy a khmer nyelven elefántot jelentő Demri mekkora károkat okozott, de a hatóságok szerint hosszú évek óta ez a legerősebb vihar, ami az ország északi partvidékén pusztít. Nam Dinh tartományban legalább két kilométernyi tengeri gátat tört át a vihardagály.

Oda a rizs, a gumi és a banán

A Demri Kínában Hainan szigetén pusztított, a szelek kilenc emberéletet követeltek. A vihar Vietnamban és Kínában is fákat csavart ki, villanyvezetékeket szakított le és háztetőket fújt el. A mezőgazdasági károk is tragikusak, a szigettartomány rizs-, banán- és gumifaföldjein is hatalmas a pusztítás az Új-Kína hírügynökség jelentése szerint.

Hainan tartományban a Demri még kétszáz kilométeres szelekkel tombolt.