Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem adta oda a gyermeket Terry Black

2001.12.17. 11:49
Hiába ment el Terry Black piliscsévi lakásához a település jegyzője. A transzvesztita művész annak ellenére nem adta oda a gyermeket, hogy a jegyző hivatalos felhatalmazást kapott egy határozatban: haladéktalanul gondoskodjon a gyermek elszállításáról. Közben a Máltati Szeretetszolgálatnál már kiválasztották a jelenleg még Terry Blacknél lévő gyermek nevelőcsaládját.
Piliscsév jegyzője, Baumsterk Tiborné hétfőn reggel elindul Danikáért, hogy a XVI. kerületi jegyző határozatának megfelelően Danikát elvigye Rácz Károlytól. A jegyző a ház előtt gyülekező, a gyerek elszállítása ellen tiltakozó nyugdíjasok gyűrűjében olvasta fel a hárommondatnyi szöveget. Terry Black, és jogi képviselője közölték a jegyzővel, hogy semmi szín alatt nem adják oda a kisfiút.

Hiába a pénzbírság

- Rácz Károlyt az esetleges pénzbírság sem tántorítja el - mondta Mester Csaba, Terry Black jogi képviselője, aki szerint a gyámhivatal törvénysértő mulasztást követett el, mivel a megkezdődött örökbefogadási eljárás során gondozásra kihelyező határozatnak kellett volna születnie. Az ügyvéd kifogásolta azt is, hogy Rácz Károlyt hivatalosan nem tájékoztatta a gyámhivatal a gyermek átmeneti nevelésbe helyezéséről, mert nem tartják ügyfélnek ebben a kérdésben.

Hétgyermekes családhoz kerülne

A jegyzőnek a gyermeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Nevelőszülő Szolgálathoz kellett volna szállítania. Ott egyébként már várják Danikát, aki egy hét gyermeket nevelő fiatal párhoz kerülne - mondta az Indexnek Rubovszky László, a szolgálat igazgatója.

Egy teljesen jogszerű, mindennapos gyakorlat alapján kerül majd Danika hozzánk, és rajtunk keresztül nevelőszüleihez - mondta az igazgató. - Minden megyéhez tartozik egy gyermekvédelmi szolgálat, melyhez az illetékes gyámügyi hatóság döntése alapján kerülnek gyermekek, akik a továbbiakban nevelőszülőkhöz kerülnek. A kiválasztás szakmai és etikai szabályok szerint történik.

Megtámadják a határozatot

A végrehajtás akadályozása pénzbírsággal, később karhatalmi eszközökkel sújtható. - Biztos, hogy a Terry Blackre több pénzbírságot is kiszab a hatóság, mielőtt karhatalmi eszközökhöz nyúl- mondta Mester Csaba ügyvéd. - Mi ez utóbbit nem várjuk meg, ugyanis megtámadjuk a határozatokat.

A szülők kérték

A december 11-i keltezésű határozat megállapítja azt is, hogy a vér szerinti szülők felügyeleti joga az átmeneti nevelés tartama alatt szünetel. A határozat indoklása szerint a szülők kérték gyermekük átmeneti nevelésbe vételét, mivel jelenlegi helyzetük nem teszi lehetővé a gyermek nevelését.