Emőke
-4 °C
9 °C

Mérgezett búza ölte meg a darvakat

2005.04.01. 07:03
Közel 120 darumadár pusztult el Békés megyében. A vizsgálat eddigi adatai szerint rágcsálóknak szánt méreg ölte meg a madarakat. A vegyszer bekerült a búzába, melyből ehettek a darvak. Ismeretlen tettes ellen indult eljárás.
Gondatlanság okozhatta azoknak a darvaknak a pusztulását, amelyek tetemére kedden bukkantak rá a Békés megyei Örménykút határában – írja a Népszabadság. A rendőrség csütörtökön ismeretlen tettes ellen gondatlanságból elkövetett, tömeges pusztulást okozó természetkárosítás miatt indított büntetőeljárást.

Az eddigi adatok alapján mind a helybéliek, mind a szakemberek kizártnak tartják, hogy valaki szándékosan mérgezte volna meg az Örménykút és Gyomaendrőd közötti szántóföldeken elhullott védett darvakat.

Láng Katalin, a Körös-Maros Nemzeti Park zoológiai felügyelője adott végleges leltárt az elhullott állatokról: összesen 115 elpusztult darumadarat, a közeli csatornában pedig hét seregélyt szedtek össze. A kórbonctani vizsgálatok a madarak begyében jelentős mennyiségű búzát találtak. Az eredményekből arra következtetnek, hogy a darvak vegyszerrel kezelt vetőmagot ehettek.