Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Illegális bevándorló volt a bevándorlási főnök

2006.05.25. 19:13
Szexbotrányba keveredett a brit belügyminisztérium egyik alkalmazottja, akiről később az is kiderült, hogy vízum nélkül tartózkodik az országban. A négygyermekes ghánai férfi a hírhedt dél-londoni bevándorlási hivatalban dolgozott vezető beosztásban.

Furfangos illegális bevándorlót azonosított a brit belügyminisztérium bevándorlási és honosítási hivatala, az illető a bevándorlási ügyosztály egyik magas rangú alkalmazottja. A tárca körül hosszú hetek óta tartó botránysorozat legújabb epizódját a legnagyobb bulvárlap, a The Sun tárta fel csütörtökön.

James Dawute
James Dawute (forrás: guardian.co.uk)

A lap bennfentes forrásai szerint az eset főszereplője az 53 éves James Dawute, akit egyébként nemrég függesztettek fel állásából, azzal a gyanúval, hogy tartózkodási engedély fejében szexuális ellenszolgáltatást követelt egy 18 éves női ügyféltől. A négygyermekes Dawute a dél-londoni Croydonban működő hatalmas bevándorlási hivatalban, a hírhedt Lunar House-ban dolgozott vezető beosztásban, amikor egy titkos belső vizsgálat során - a kérelmezőnek tett, tömör egyértelműséggel megfogalmazott szexajánlatát videóra rögzítették - lebukott. (A videofelvételeket többek között a Guardian weboldalán is közzétették.)

Ez a vizsgálat még le sem zárult, amikor a The Sun beszámolója szerint a Lunar House illetékesei kiderítették, hogy Dawute maga is illegális bevándorló. Valószínűleg Ghánából érkezett Angliába még valamikor a 80-as évek elején, és nemhogy nem tért haza vízuma lejártával, de "valahogy" jól fizető állást is kapott, éppen a brit belügyminisztérium bevándorlási hivatalában.

A brit BM körüli botránysorozatba az elmúlt hetekben már Charles Clarke belügyminiszter és Tony McNulty bevándorlásügyi államminiszter is belebukott. A legsúlyosabb ügy az volt, amikor kiderült: az elmúlt években ezernél több olyan - nem egyszer emberölésért, nemi erőszakért vagy kábítószer-terjesztését elítélt - veszélyes külföldi bűnözőt eresztettek szélnek a brit hatóságok, akiket büntetésük letöltése után azonnal ki kellett volna toloncolni. Az ügyet még komolyabbá teszi, hogy többen közülük azóta újabb súlyos bűncselekményeket követtek el. Ehhez képest kisebb súlyú az a hír, ami szerint a belügyminisztériummal szerződésben álló takarítócég éveken keresztül nigériai illegális bevándorlókkal porszívóztatta a tárca bevándorlási hivatalának helyiségeit.