Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Várost alapítanának a süketeknek

2005.03.22. 12:47
Várost alapítanának a halláskárosultak az Egyesült Államokban. A tervezési szakaszban lévő település lakóinak már most sokan jelentkeztek, és megszólaltak a bírálók is.
Város épülhet a halláskárosultaknak az Egyesült Államokban, a 2500 lélekszámúra tervezett települést megálmodói Laurent-nek neveznék.

A halláskárosultak igényeit teljes mértékben kielégítő város ötlete a szintén hallássérült Marvin T. Miller fejéből pattant ki, aki várostervezőkkel, építészekkel és jövendőbeli városlakókkal Dél-Dakotában találkozott, hogy együtt dolgozzák ki a részleteket, írja a NEWSru orosz hírportál.

Már 100 család jelentkezett

Eddig mintegy 100 család jelezte Londontól egészen Ausztráliáig, hogy szívesen élnének ebben a környezetben. A leendő város még csak tervezési fázisban van, ám Miller célja, hogy körülbelül 2500 embernek nyújtson új otthont.

A város a nevét a 19. században élt francia Laurent Clerc-ről kapná, aki az Egyesült Államokban alapította meg a halláskárosultak első iskoláját.

"Nem a süketek számára építenénk a várost" - mondta az Indian Express című lapnak M.E. Barwacz, Miller anyósa, aki szintén részt vesz a tervezésben. "Mi azoknak építenénk, akik használják a jelbeszédet, akár egészségesek, akár valamilyen szintű halláskárosultak" - mondta.

Vegyes reakciók

A város építésének híre vegyes reakciókat váltott ki az amerikai társadalomban. Míg Miller szerint a világ nem kezeli kellő odafigyeléssel a halláskárosult embereket, addig sokan támadják nagyszabású tervéért mondván: ezzel csak még jobban elszigeteli a világtól őket. Bírálói szerint ezáltal nehezebben tudnak majd beilleszkedni a „normális” városok életébe.