Eleonóra
-1 °C
2 °C

Szabadlábra helyezték a mozgássérült drogdílert

2001.05.27. 13:10
Arizona állam büntetésvégrehajtási intézeteinek parancsnoka túlságosan drágának és teljesen fölöslegesnek tartotta egy drogkereskedelemért elítélt nő börtönben tartását, akit ezért csütörtökön szabadlábra helyeztek. A 39 éves Deborah Lynn Quinn ugyanis egyedül nem tud magáról gondoskodni, mivel egy veleszületett rendellenesség miatt nincsenek kezei, végtagjai közül pedig csak egy lábcsonk fejlődött ki, mellyel motoros tolószékét irányítja.
Deborah Lynn Quinn
A mozgássérült Deborah Lynn Quinnt tavaly októberben helyezték próbaidőre, miután elismerte, hogy megpróbált marihuánát eladni egy álruhás nyomozónak. Három hónappal később az ABPNews szerint egy házkutatás során a nyomozók mintegy 100 gramm marihuánát, mérleget és egyéb eszközöket találtak lakásán. Quinn azt állította hogy relaxációs célból maga fogyasztja a füvet, nem árusítja. Fogyatékossága miatt pedig barátai otthonában látogatják.

A Mohave megyei bíróság februárban egyévi letöltendő börtönbüntetésre ítélte a nőt, a próbaidő feltételeinek megszegése miatt. A bíróság szerint Quinnt értelmetlen lett volna házi őrizetre ítélni, hiszen eddig is otthonában árulta a drogot. Az elítélt Quinnt nem a perryville-i női börtönbe vitték, hanem rögtön a börtönkórházba. Ápolása naponta 450 dollárba került az államnak. Arizonában egyébként 1999-ben átlagosan 2571 dollár volt egy rab orvosi ellátásának költsége, közel 500 dollárral több, mint hat évvel korábban.

Marihuána
Az arizonai börtönök főparancsnoka, Terry L. Stewart felesleges pénzkidobásnak tartotta Quinn bebörtönzését, mint mondta, a nő ápolása évi 130 ezer dollárba kerülne az adófizetőknek. Stewart szerint ráadásul a nő esetében nem kell szökéstől tartani, szabadlábra helyezése pedig nem jelent veszélyt a társadalomra nézve, börtönben tartása azonban rendkívül nehéz és drága. Quinnt ezért csütörtökön feltételesen szabadlábra helyezték. A nőt a próbaidő tartamára rendszeres vizeletvizsgálatra és drogügyi tanácsadás igénybevételére kötelezték, továbbá köteles bármikor beengedni a sheriff embereit otthonába, ellenőrzés céljából.

Deborah Lynn Quinn kétszer ment férjhez, jelenleg különváltan él második férjétől. A bírósági iratok szerint a férfit börtönbüntetésre ítélték felesége verése miatt. Quinn egy ötéves gyermek anyja, akit a havi 700 dolláros állami támogatásból tart el. Munkaviszonya még nem volt, saját lakással rendelkezik.