Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Húsz év után szabadult egy halálraítélt

2008.07.03. 10:12
Bár a DNS-vizsgálat szerint nem az elítélt, hanem az áldozat férje közösülhetett a megerőszakolt asszonnyal, az ügyész még mindig meg van győződve Paul Gregory House bűnösségéről. A legfgelsőbb Bíróság mégis elrendelte szabadlábra helyezését.

Óvadék ellenében szabadon engedtek szerdán egy gyilkosságért halálra ítélt amerikai férfit, miután a DNS-vizsgálatok kétségbe vonták az ellene hozott ítéletet. A 46 éves férfi több mint húsz évet töltött a halálsoron egy Tennessee állambeli háziasszony megerőszakolása és megölése miatt.

Paul Gregory House-t 1986-ban ítélték halálra Carolyne Muncey meggyilkolása miatt, még a DNS-vizsgálat elterjedése előtt. 2002-ben új bizonyítékok miatt új eljárás indult, 2006-ban pedig a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az esküdtek nem ítélték volna el House-t, ha ismerik a kilencvenes években elvégzett DNS-vizsgálat eredményeit.

A meggyilkolt nőn, és ruháján talált ondóról 1986-ban azt gondolták, hogy House-é, de egy később elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy az a nő férjéé volt.

A férfit százezer dolláros óvadék ellenében engedték szabadon, amit egy ismeretlen ember fizetett ki. Az előrehaladott szklerózis multiplexben szenvedő, és tolószékbe kényszerült House házi őrizet alatt marad ügyének októberi újratárgyalásáig. A kerületi ügyész közölte, hogy még mindig biztos House bűnösségében, de már nem kér halálos ítéletet ellene.