Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

'A család él tovább'

Nem a rendőrség feladata a debreceni vérengzés felderítése, mégis ők végezték a helyszínelést, az ügyészségnek nem lévén apparátusa. A családtagok szerint a lövöldöző rendőr verte a megyilkolt nőt, aki nem mert feljelentést tenni. Helyszíni riportunk.
A debreceni Hivatal presszó törzsközönségének meggyőződése, hogy szerelemféltés miatt ölt egy helyi rendőr a közeli lottózó előtt. A szolgálaton kívüli egyenruhás rálőtt élettársára, annak barátjára, illetve egy harmadik férfira is. A rendőr ezután végzett magával, élettársa a kórházban halt meg, a vélelmezett szerető még a helyszínen.

Tájékozottak és tájékozatlanok

"Hogy láttam-e a híradót?" - kérdez vissza első riportalanyunk, egy klímaszerelő. "Én még embert sem láttam ma, egésznap egy aknában dolgoztam" - mesél tájékozatlanságáról. "Egy nagy tanulsága van a lövöldözésnek: nem szabad hűtlenkedni" - kiálltja fennhangon álláspontját a Hivatal presszó pultosa, aki tájékozottabb törzsvendégénél, a klímaszerelőnél, de érdemi információja neki sincs, csak amit a rádióból hallott.

"Azok az idők már elmúltak"

Tekintse meg fotóinkat
A presszótól pár méterre tizenöt idős hölgy trécsel egy padon. A tévét és rádiót idézik érdeklődésünkre, illetve azt találgatják kik lehettek az ügy szereplői. De persze nem tudják, mert a tetthelytől, mint később kiderül, vagy fél kilométerre ücsörögnek. A kitörő gyors értékelő vitában az egyik hölgy a hűség mellett foglal állást. "Zsanettkám, azok az idők már elmúltak" - mond ellent vagy egy tizessel ifjabb barátnéja.

Egy játszótéren nagyszülők, szülők és gyerekek üldögélnek. A közelben történt tragédiáról hallottak ugyan, de láthatóan nem érdekli őket. Az újságírók láttán saját problémáik kerülnek előtérbe, például, hogy vagy két éve egy szem homokot nem szórtak a játszótérre, ami amúgy is életveszélyes egy csatornafedél miatt.

Búcsúzunk, a híradót még el szeretnénk kapni. A gyerekek megígérik, hogy bekapcsolják otthon az internetet, a kövér kisfiú, aki néhány órával leadásuk előtt hallani vélte a lövéseket, még lehívná az anyját beszélgetni.

A lottózónál

Egy tízemeletes ház aljában található a szóban forgó lottózó, egy felirat szerint most betegség miatt zárva tart. A kezdeti szóváltásra felfigyelő tulajdonos az egyetlen, aki túlélte a lövöldözést. A ház üvegajtajában golyó ütötte lyuk, az ajtó előtti beállóban kilószámra áll a klór. Egy atlétás férfi cigerattezik a földszinti ablakban.

"Itt már mindenki volt, a tv2 még ott van - mondja, és mutatja. - Én nem voltam itthon, hiába kérdez." A férfi alapinformációkkal szolgál azért, rámutat a szemben lévő tízemeletesre: "Ott lakott a nő, de ebben a házban élt jelenlegi barátja."

"Ne fújják fel!"

Szőke nő feketében szólít meg bennünket, az ablakban támaszkodó cigarettáshoz is intézve egy pillantást: "Ne fújja fel a sajtó, már annyi hülyeséget összeírtak - megy és közben beszél, távolodunk a cigarettástól, a nő nem áll meg. - A család még él tovább, erre vigyázzanak." Megfordul, és elmegy.

Visszatérünk a lépcső elé, kezdenek gyűlni az emberek, fél hat körül jár. Vannak akik beszagolnak, akik csak belesnek, mások találkoznak ismerősökkel, néha egy lakó kényszerül átgázolni a klóron.

Élesben

Csendes csúcspont a tv2 híradója élesben a helyszínről. Észak-Magyarország katasztrófatudósítója, aki épp a pesti tévének haknizik, a megyei rendőrség szóvivőjét, Gyulai József rendőr főhadnagyot kérdezi. Két biciklis gyerek megy kellékszámba a háttérben, mint a lakótelepi bűneseteknél általában. A közvetítésnek húszan, harmincan vagyunk szemtanúi.

Innen vontatottabbnak tűnik az amúgy pörgős híradó. Később a stáb félrevonul, nézők el, hárman maradnak középen. A rendőrszóvivő és két férfi, egy idősebb és egy fiatalabb. Magyaráznak a rendőrnek, tegeződnek, látszik, hogy ismerősök.

"Nem fog kiderülni semmi"

Klikk a képre!
"Nem volt az együttélés. Ütötte, rúgta" - mondják a férfiak már nekünk, mint kiderül a megölt nő közeli rokonai. A férfiak szerint az utóbbi másfél évben a rendőr csak zaklatta, és a nyakára mászott a nőnek, mint együtt élt volna vele. A nőnek egy másfél és egy tizenegy éves gyereke is volt. A rendőr féltékenységből végzett az asszonnyal és annak barátjával.

"Nem fog itt kiderülni semmi sem. Már egyszer megpróbáltuk feljelenteni a férfit, de [a nő] nem ment el az ügyészségre, félt. Akkor azt mondták, polgári pert lehet csak indítani, azt meg minek?"

A nyomozás nem fog kideríteni semmit, mondják még, hiszen egy rendőr volt a tettes. Mint kiderül, mindketten a belügy kötelékében dolgoznak, hivatásosak, de nem rendőrök. Szerintük a kollégái is utálták, nem volt jó híre a lövöldözőnek.

A büntetőeljárást megszüntetik

Kérdésünkre később a rendőrszóvivő azt válaszolta, ő nem tud nyilatkozni arról, hogy a rendőrnek fegyelmije lett volna, de szinte minden rendőrnek van olyan. A lövöldöző férfi egyébként a közrendvédelmiseknél szolgált a debreceni kapitányságon, de idegkimerültség miatt egy ideje táppénzen volt.

Az ügy a kapitányságról az ügyészséghez kerül át összeférhetetlenség miatt, hiszen a gyanúsított a rendőrség kötelékében szolgált. Az ügyészség holnap kezdi meg a munkát, a helyszínelést az apparátushiány miatt végezte mégis a rendőrség, ahogy rendesen. A büntetőeljárást amúgy a vizsgálat után lezárják, a tettes ugyanis elhunyt.