Alfréd
-2 °C
2 °C

Ellopták a debreceni Jézuskát, karambolban halt meg a mikulás

2005.12.05. 14:39
Vandálok támadtak Varga Nándor építész, grafikus alkotására, a debreceni Nagytemplom melletti hungarocel alapú jászolból ellopták Jézuskát. Rosszul alakulnak az ünnepek a városban, ugyanis Debrecen és Józsa között egy frontális karambolban életét veszette egy mikulásruhában autózó férfi.

Nem tartotta vissza a lakat a rongálókat Debrecenben: letörték József karját és magukkal vitték az újszülött Jézus figuráját a Nagytemplom mellett kiállított betlehemi jászolból, értesült a debreceni közterület-felügyelettől a helyi televízió. A történteket vasárnap reggel vették észre az arra járőröző közterület-felügyelők.

A Kossuth téri Szent Családot Varga Nándor építész, grafikus készítette, a hungarocelből készült mű 250 ezer forintba került. A vandalizmus előtt értetlenül álló alkotó vállalta, hogy térítésmentesen megjavítja az ünnepi installációt. Becslése szerint két hét alatt elkészül a javítással, tehát még karácsony előtt ismét teljes lesz a kompozíció, amit a jelek szerint nem véd meg teljesen a rács.

A jászolt nem a reformátusok, hanem a városi önkormányzat illetékesei állíttatják minden évben az egykori Szent András templom alapjánál, mint ahogy a térre állított karácsonyfát is, mondta el az Indexnek a Nagytemplom lelkészi hivatalának titkára, hozzátéve, hogy ők így nem is tudnak sokat a történtekről. Az önkormányzat sajtószóvivőjét egyelőre nem tudtuk elérni.

Vasárnap másik esemény is beárnyékolta az ünnepi készülődést a Hajdú-Bihari megyeszékhelyen. Halálos közlekedési baleset történt ugyanis vasárnap reggel Debrecen és Józsa között: egy ember meghalt, öten megsérültek a frontális karambolban. Egy szabályosan közlekedő Lada frontálisan ütközött egy Volkswagennel, ami ismeretlen okból tért át a Lada sávjába. A balesetben vétlen 30 éves férfi - aki az Index információi szerint talpig mikulásjelmezben vezette az autót - a helyszínen belehalt súlyos sérüléseibe.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft