Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Maffia-leszámolás áldozata volt a lefejezett férfi

2002.08.26. 09:03
Egy jugoszláv maffia tagja volt az a férfi akinek levágott fejét a Gellért-hegyen találták meg a járókelők márciusban. A férfi a feltételezések szerint meglopta a fegyverkereskedelemmel is foglalkozó bűnbandát, ezért hosszú időn át kínozták, majd brutálisan feldarabolták. Ennek oka egyrészt a rendőrségi nyomozás megnehezítése lehetett, másrészt így üzentek az önállósodni akaró társaknak.
Maffia-leszámolás áldozata lehetett az a férfi, akinek megcsonkított holttestének darabjait március 1-én hajléktalanok találták meg Kőbányán, levágott fejére pedig járókelők bukkantak rá a Gellért-hegyen március 16-án. A DNS-vizsgálatok később minden kétséget kizáróan bizonyították, hogy a testrészek egy emberhez tartoznak - írja a Népszabadság.

Fegyverkereskedő maffia tagja volt

Mivel a nyomozóknak a kezdetekben elképzelésük sem volt a brutálisan feldarabolt férfi kilétéről, a maffiagyilkosság mellett felmerült az is, hogy az elkövető ámokfutó elmebeteg. A Népszabadság szerint a levágott fejről készült fotók bemutatása után nem sokkal, a jugoszláv hatóságok jelezték: egy család a képek alapján felismerni vélte egy tíz éve folyamatosan Magyarországon élő rokonát. Pár nappal később hozzátartozói azonosították Vujicsics Miloradot.

A jugoszláv rendőrség tájékoztatása szerint a férfi az egyik legkeményebb bűnszervezet tagja volt, drogkereskedéssel, lányfuttatással, sőt, fegyverkereskedelemmel is foglalkoztak. A férfit a magyar rendőrség is ismerte, most annak barátját keresi, akivel közösen béreltek lakást a VIII. kerületben. A nyomozók feltételezése szerint Vujicsicsot a bérelt lakásban darabolhatták fel.

A levágott fejjel üzentek

A napilap információi szerint Vujicsicsot az év elején életveszélyesen megfenyegették, ezért védelmet kért a rendőrségtől, mivel azonban nem részletezte, ki és miért fenyegeti, a rendőrség csak jegyzőkönyvet vett fel az esetről.

Számos jel utal arra, hogy a jugoszláv férfit meggyilkolása előtt hosszabb ideig fogságban tartották és megkínozták. A nyomozók értesülései szerint Vujicsics becsapta a maffiát, saját zsebre dolgozott. A kínzás célja vélhetően az volt, hogy elárulja a bandától ellopott pénz rejtekhelyét. Fejét azért vághatták le, hogy ezzel is megnehezítsék a nyomozók munkáját, valamint hogy jelezzék mi vár arra, aki önállósulni akar - írja a Népszabadság.

Vádalku

A rendőrség törvényes keretek között kész vádalkut kötni a nyomozást segítő bűnözőkkel, valamint a nyomravezetőnek felajánlott jutalom egy részét az is megkaphatja, aki elvezeti a nyomozókat Vujicsics bérelt lakásának eddig ismeretlen címére - mondták el a BRFK-n a napilapnak.