Ágnes
-1 °C
2 °C

Hatvanmilliárddal rövidítették meg a franciákat

2001.07.04. 17:22
Több mint hatvanmilliárd forint kárt okozott a Canal+ és a Viaccess francia műsorszolgáltatóknak az a társaság, amely illegálisan gyártott műholdas adás vételére alkalmas dekódereket. A nyolcvanezer forintért forgalomba hozott kártyákra a legnagyobb kereslet Európában volt, de akadtak vevők Magyarországon, Dél-Amerikában és Ázsiában is. Az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága öt férfit gyanúsít számítógépes csalással, négy magyart és egy angolt.
Interneten keresztül árulták azokat a hamisított kártyákat, amelyekkel francia műsorszolgáltatók kódolt adásait lehetett nézni. A Canal+ és a Viaccess cégeknek, állításuk szerint hatvannégymilliárd forint veszteséget kellett elkönyvelniük. Az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága öt embert vett őrizetbe, akik alaposan gyanúsíthatók a kártyák gyártásával, illetve terjesztésével. Őket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Zsombok György a Különleges Ügyek Osztályának vezetője sajtótájékoztatóján elmondta, az esetről a francia cégektől szereztek tudomást, és így sikerült eljutni a négy magyar, illetve egy angol férfihez.

Akció, foci, szex nyolcvanezerért

Canal+
A Canal+ Európa vezető fizetős és digitális tévécsatornája, valamint meghatározó szerepet tölt be a kontinensen az ismeretterjesztő csatornák pénzügyi finanszírozása terén. Emellett második helyre sorolják Európában tévé- és filmjogai alapján.
A június végén tartott házkutatások során egy VII. kerületi lakásból nyolcszáz hamisított kártya került elő. Megtalálták a gyártásra használt technikai berendezéseket is, amellyel fel tudták törni a műholdas adás vételéhez szükséges kódokat. A feketepiacon nyolcvanezer forintot is ér egy ilyen dekóder, és Európa valamennyi országából akadtak vevők. Nem csoda, hisz az előfizetési díj megspórolásával napi huszonnégyórás élvezetet nyújt a sportot, akciófilmeket és a szexműsorokat kedvelőknek. Magyarországon viszont csak néhány száz darabot sikerült értékesíteni a dekóderekből, a fő felvevőpiac tehát a határon túl volt.

A felsőfokú műszaki végzetségű angol férfi nem volt ismeretlen hazája rendőrsége előtt. Másfél évvel ezelőtt ötezer kártyát foglaltak le nála, igaz, azokról még hiányzott a szükséges program. Az ORFK feltételezése szerint nem csak a két francia cég esett áldozatul a hamisításnak, a gyanúsítottaknál lévő számítástechnikai eszközök és megfelelő szaktudás segítségével más műsorszórókat is megkárosíthattak, és több más olyan illegális tevékenységgel is foglalkoztak, amelyekhez programokat kellett feltörni. Zsombok György ezekről még nem óhajtott információkkal szolgálni, mivel még nem rendelkeznek kellő bizonyítékokkal.

Számítógépes csalással gyanúsítják őket

A rendőrség kezében nyolcszáz darab hamis kártya van, így hatvannégymillió forintos számítógépes csalás miatt nyomoznak. A két cég bejelentett kára jóval nagyobb, amit az elmaradt előfizetésekkel magyaráznak, valamint azzal, hogy rosszabbul szerepeltek a tőzsdén. Ezt az ORFK nem tudja figyelembe venni.