Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Férfi férfival, nő nővel házasodhat Dél-Afrikában

2006.11.14. 20:21
Néhány bírálatot kiváltott, de a Dél-afrikai Köztársaság parlamentje elismerte az azonos neműek házasságát. Már az idén is köthetnek házasságot először a kontinensen.

Az azonos neműek házasságát elismerő törvényt fogadott el kedden a Dél-afrikai Köztársaság parlamentje, elsőként a homoszexualitást tabuként kezelő afrikai kontinensen. A dél-afrikai nemzetgyűlésben a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus politikusai az alapvető szabadságjogok mindenkire történő kiterjesztéseként ünnepelték a kedden elfogadott polgári életközösségi törvényt, amely több hónapig tartó heves vitát követő kompromisszum eredményeként jött létre.

"Demokráciánk létrehozásakor kijelentettük, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban senki nem lehet többé bőrszín, felekezet vagy nem szerinti hátrányos megkülönböztetés áldozata" - hangoztatta Nosiviwe Mapisa-Nqakula belügyminiszter a nemzetgyűlés előtt tartott beszédében. Ugyanakkor számos konzervatív bírálat is érte az új törvényt ellenzéki politikusok és vallási szervezetek részéről: egy kereszténydemokrata képviselő arra figyelmeztetett, hogy ezzel a lépéssel Isten haragját vonják magukra, sőt egy nigériai vallási vezető egyenesen sátáninak titulálta az új jogszabályt.

A törvény elismeri "két ember önkéntes életközösségét, amelyet házasságként vagy polgári életközösségként szentesítenek és vesznek nyilvántartásba" függetlenül attól, hogy azonos vagy különböző neműek közti kapcsolatról van szó. A nemzetgyűlés által elfogadott törvényt még jóvá kell hagynia a nemzeti tartományi tanácsnak - a törvényhozás felsőházának -, ám ez várhatóan már csak formalitás, és Thabo Mbeki dél-afrikai elnök aláírása után november végén hatályba léphet az új jogszabály.