Szilárda
-4 °C
2 °C

Huszonegy magyar raboskodik dél-amerikai börtönökben

2008.04.08. 10:45
Aki szabálysértést vagy bűncselekményt követ el, többnyire jókora pénzbüntetésre, azonnali kiutasításra, rosszabb esetben letartóztatásra, évekig tartó vizsgálati fogságra és ráadásként hosszú börtönbüntetésre számíthat. Különösen droggal nem érdemes kockáztatni.

Huszonegy magyar állampolgárt tartanak fogva jelenleg dél-amerikai börtönökben, tájékoztatta a Külügyminisztérium kedden az MTI-t. A rabok 70 százaléka, 15 fő kábítószerrel való visszaélés vádja miatt raboskodik valamelyik dél-amerikai országban.

A Külügyminisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy Dél-Amerikában a szabálysértést vagy bűncselekményt elkövető külföldi állampolgár többnyire jelentős pénzbüntetésre, azonnali kiutasításra, rosszabb esetben letartóztatásra és hosszú börtönbüntetésre számíthat.

Az egyes büntetési tételek általában magasabbak a Magyarországon érvényben lévőknél, az eljárás lassúsága miatt pedig a vádlott akár éveket is tölthet előzetes letartóztatásban. Különösen vonatkozik mindez a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre.

Mindezek miatt a minisztérium kéri a kontinensre utazókat: vigyázzanak arra, hogy idegen személy ne férkőzhessen hozzá a poggyászaikhoz, és nagyfokú óvatossággal járjanak el akkor is, ha külföldön olyan ajándékot fogadnak el, amely alkalmas kábítószer elrejtésére.

A börtönviszonyok rendkívül rosszak Dél-Amerika államaiban, ezért a Külügyminisztérium külön kiemeli közleményében, hogy a konzuli szolgálat nem tud közbenjárni a helyi hatóságoknál a bírósági ítéletek befolyásolása, a bírósági tárgyalások időpontjának megváltoztatása és a börtönkörülmények javítása érdekében.

Dél-Amerika országai közül Brazíliában, Argentínában és Chilében működik magyar nagykövetség, Venezuelában pedig egy konzul képviseli hazánkat. Emellett a nagykövetségek és a konzul munkáját számos tiszteletbeli konzul is segíti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!