Auguszta
-4 °C
2 °C

Orvhalászok ölték meg az életmentő delfineket

2004.11.28. 17:26
Fehércápa-támadástól mentett meg úszókat egy hétfős delfinraj három hete. Az állatok közül kettő később valószínűleg orvhalászok hálójában pusztult el.
Valószínűleg orvhalászok öltek meg kettőt azok közül a delfinek közül, amelyek nemrég fehércápa-támadástól mentettek meg egy csapat úszót, közölték az új-zélandi vízimentők szombaton. A két palackorrú delfin megcsonkított tetemét szerdán találták meg az Awaroa folyó torkolatánál, a Whangarei kikötőnél. Az új-zélandi természetvédelmi minisztérium szakértői a sérülések alapján úgy vélik, hogy az állatok körülbelül két hete fulladhattak meg orvhalászok által kifeszített halászhálókban. Richard Parrish, a minisztérium munkatársa szerint legalábbis erre utal a delfinek hiányzó farokuszonya, mivel a halászok többnyire így szabadulnak meg a hálóba akadt és ott elpusztult delfinektől.

Elriasztották a fehér cápát

Három héttel ezelőtt Ocean Beachen egy hétfős delfinraj mentette meg a 45 éves vízimentő, Ron Howes, 15 éves lánya, Nicky, a 16 éves vízimentő-gyakornok, Helen Slade és a 15 éves Karina Cooper életét. A fürdőzők száz méterre lehettek a parttól, amikor arra lettek figyelmesek, hogy delfinek veszik körül őket. A lányok azt hitték, hogy az állatok csak játszanak, ahogy egyre kisebb körökben úszkálnak körülöttük, de Howes hamarosan észrevette, hogy a körön kívül egy fehér cápa kering. A delfinek 45 percen át köröztek az úszók körül, mire a cápa végül megunta a várakozást és eltűnt, és csak ezután engedték, hogy Howes és a lányok a part felé induljanak.

Az orvhalászattól akár ki is halhatnak a delfinek

A delfineket azóta csak életmentőként emlegették, így az elpusztított állatok felfedezése különösen megrázta a helyi közösséget. Mr. Howes és Miss Slade attól félnek, hogy a most megtalált delfinek talán az őket megmentő csapat tagjai lehettek. Howes egyenesen úgy véli: "Aki ilyet tesz, azt ki kellene herélni! Hát így fizetjük vissza azt, amit ők tettek értünk?!" Az illegális halászhálók ilyen kihelyezése szerinte csak arra jó, hogy válogatás nélkül gyilkolják velük az állatokat, többek közt például a delfineket is, és remélte, hogy ez az eset jó alkalom lehet, hogy nyomást gyakoroljanak a halászat ilyen módszerének betiltásáért.

Jelenleg 10 ezer új-zélandi dollár (kb. 1,3 millió forint) büntetésre számíthat az, akire rábizonyítható az illegális hálós halászat, a hálóba akadt delfin bejelentésének elmulasztása, valamint a tengeri emlős megcsonkítása. Jim Boyd, a helyi állatvédő szervezet ellenőre szerint azonban elsősorban a halászok hozzáállásának kellene változnia: "A delfinek azért fulladnak meg a hálókban, mert nem tudnak a felszínre emelkedni levegőért. Ha az illegálisan kihelyezett hálók nem tűnnek el, ezek az állatok akár ki is halhatnak. Meglehetősen gyászos bizonyítványt jelentene az emberiségre nézve, ha nem tudnánk megvédeni egy ilyen különleges fajt."