Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Kilencmilliárdan leszünk 2300-ban

2004.11.05. 15:18
A föld lakossága 2050-re eléri majd a 9,22 milliárdot és azután valamelyest megint csökkenni fog, majd 2300 körül 9 milliárdnál stabilizálódik, s a mostani ismeretek szerint nem irtja ki az emberiséget a túlnépesedés - derül ki az ENSZ New Yorkban közzétett demográfiai jelentéséből. A jóslat szerint megtalálják az AIDS ellenszerét, és az átlagos életkor 95 évre emelkedik.
A tanulmány szerint a termékenységi ráta a fejlődő országokban is asszonyonként két gyermekre esik vissza, hogy azután ismét valamelyest növekedjék. A gyerekek számának csökkenése visszafordíthatatlan történelmi trend - mondta ezzel kapcsolatban a jelentés egyik szerzője.

Bevallottan találgatás

A tanulmány azonban számos olyan változóra támaszkodik, amelyeknek megjelenése nehezen jósolható meg előre. Amennyiben például a termékenységi ráta asszonyonként 1,85 gyermeknél stabilizálódna, a világ népessége 2,3 milliárdra zuhanna vissza. Ha viszont 2,35-re emelkedik ez a ráta, akkor 36,4 milliárdra nő az emberiség létszáma. Továbbá: a tanulmány abból indul ki, hogy 2010-ig lassul az AIDS terjedése, és hogy végül találnak gyógyszert erre a betegségre. Azt viszont nem vették számításba, hogy felbukkanhat egy újabb halálos járvány.

Azt senki nem képes megmondani, hogy 2050 után miként alakul a népességi trend - figyelmeztetett a jelentés. Száz évre vagy annál is hosszabb időre vonatkozó demográfiai becslések alig valamivel megbízhatóbbak a találgatásoknál - ismerték be szakértők. A tanulmány azt is feltételezi, hogy 2300-ra 95 évre emelkedik az elvárható átlagos életkor.

Az ENSZ-jelentés végül az elmúlt évekhez képest alapvető változást tükröz a várható népesség-növekedés trendjének felrajzolásában: már nem abból indul ki, hogy az emberiség kiirtja önmagát a túlnépesedéssel, hanem abból, hogy az eddiginél jobban terjed majd a családtervezés a szegény országokban is, s kisebbek lesznek a családok.