Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Fogadjon örökbe denevéreket!

2001.02.06. 15:15
Ezt a mailt csak az olvassa el, aki denevéreket szeretne tartani háziállatként - tárgyú körlevelet elolvasva én is rájöttem, hogy mit nekem perzsamacska, hovatovább keresztespók, a denevér az igazi! A tradicionális oknyomozó újságírás eszközeivel megkerestük azt a személyt, aki az akciót indította, majd eljutottunk ahhoz is, aki tudja, mire vágyik egy denevér.
Dédelgessen denevért!
Amennyiben valakinek ambíciói lennének, miszerint pótmamája szeretne lenni denevéreknek (tudom, hogy ez viszonylag ritka manapság), akkor itt a lehetőség. Lebontottak egy házat valahol Békásmegyeren, és az ott telelő denevéreket felébresztették. Viszont ha egy denevért felébresztenek a téli álmából, akkor nem tud újra elaludni, de mivel télen nincs kaja, éhen hal.

Ezért kell befogadni őket és etetni. Ez abból áll, hogy minden nap 5 percig liszkukacokat kell lobogtatni az orra előtt (nem kell félni, jó a csótány is) amíg be nem zabálja. A raktáron 160 darab denevér van (korai denevérek). Ha valaki menhelykutyát akar örökbefogadni, akkor is szóljon!

Molnár Zoltán biológus és egy korai denevér
Így szólt az a levél, melynek nyomán felkerekedtünk, és az árva denevérek után eredtünk. A nyomok Molnár Zoltán biológushoz vezettek. Mint elmondta, ez a levél jó szándékkal teli írás ugyan, viszont meglehetősen kevés a valóságtartalma.

Először is, a denevér védett állat, egyes fajai különösen védettek. Nálunk 26 faj él - Magyarország az egyetlen olyan hely, ahol 1901 óta folyamatosan védett - és mint ilyen, otthon nem is lehet tartani.

A területi nemzeti park engedélyével a sérült állatokat lehet otthon is ápolni, ellenben ezt az engedélyt még az állatkertnek is folyamatosan meg kell kérnie.

Jelképes örökbefogadás lehetséges

Bárki örökbefogadhat jelképesen viszont denevéreket is a Fővárosi Állat- és Növénykert már futó programja keretében, nem csak a hóbagolyra és a vízilóra vonatkozik a project.

A lebontott házakban megbúvó denevéreket nem csak Békásmegyerről, de szerencsére több építkezésről is eljuttatták az állatkertbe - tette hozzá a biológus. Szentendréről a katonai főiskola női szakaszának padlásáról tavaly 164 denevért vittek be az állatkertbe, Békásmegyeren is intelligensen oldották meg: fölhívták az állatkertet, mi legyen a denevérekkel. Bicskén viszont 280 állatot a kuka mellett találtak egy építkezésnél. Annak az állománynak a negyven százaléka elpusztult, mert túl sok energiát vesztettek.

Egy másik fontos elem a táplálékláncban
Jácintkék ara, izgalmában elpirul
Az ellenben nem igaz, hogy ha egyszer felébred a denevér, biztosan nem éli túl a telet. Az állatkertben is ébresztik a denevéreket két-három hetente, hogy megetessék, tavasszal még zárttéri repülőedzést is tartanak nekik, mielőtt szabadon engedik őket.

Most az állatkertben korai és kései denevérek pihennek, összesen 164-en. Leginkább korai denevérek honosak Magyarországon, mert a panellakások mikroklímája hasonlít az eredeti lakhelyükhöz, a fák odvához.

A panel mikroklímáját szeretik a denevérek

Eredetileg a denevérek itthon barlangokban, bányavágatokban, erdei magas fák odvában, templomtornyokban laktak. A barlangokban nem zavartalan a nyugalmuk a kirándulók miatt, a tornyokat lezárták a galambok elől, a denevérek egyre kiszolgáltatottabbak, mert lakhelyük elvesztése mellett gyakorta esznek permettel elpusztított rovarokat, és ezt nem élik túl.

Ráadásul a denevér nem szapora - egyetlen egérpár ezer-kétezer utódot hozhat a világra évente, míg egy denevérpárnak egy-vagy két kicsinye születik ugyanennyi idő alatt.

Ez nem denevér
A párzásuk is időhöz kötött - folytatta Molnár Zoltán -, az itthon honos faj nem termékenyül meg a párzáskor, a méhfal váladékai táplálják a hímivarsejtet tavaszig, így a nőstény nem a saját, télre tárolt energiáját fordítja az utódra.

Tavasszal, ha hűvösebbre fordul az idő, a méhen belüli fejlődést az anya szabályozza, lelassítja, ezért is teszik a denevérek vemhességi idejét 45-90 nap közé.

A denevér hangosan visong, ürüléket potyogtat és ha felnagyítjuk a fejét, félelmetes a fogazata. Közép-és Dél-Amerikában vérszívó változat is repked, egyébként is, az emberek általában nem szívesen dédelgetnek denevéreket.

Mire jó a denevér?

Pedig a denevérek fölöttébb hasznosak: iszonyú sok rovart elpusztítanak, egy állat egy éjszaka testtömegének negyedének megfelelőt. (Vizuális típusoknak: ez olyan, mintha egy nyolcvankilós ember naponta húsz kilónyi ételt tömne magába.) A legkisebb denevér is befal ezer szúnyogot egy-egy éjjel.

Egymásra halmozódó denevérek
Másrészt a biológiában már rég nem hasznos állat-káros állat kategóriában gondolkodnak, hiszen a tápláléklánc minden eleme fontos, ha egy szemecskéhez hozzányúlnak, szakad a lánc, borul az egész rendszer.