Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Száz halott az indiai vonatbalesetben

2002.09.10. 10:13
Az indiai vasúti miniszter szerint a maoista lázadók szedték fel a síneket, mások szerint az esőzések gyengítették meg azt a hídszerkezetet, amiről egy folyóba zuhant India egyik legmodernebb luxusexpressze. A tragédiában százan életüket vesztették, közel kétszáz embert szállítottak kórházba.
Legalább százan életüket vesztették egy luxusvonat kisiklásakor India Bihar tartományában - mondta el az indiai Star News TV-nek Bandaru Dattatredzsa indiai vasúti miniszter. Az Új-Delhi felé tartó szerelvény egy hídon siklott ki, egyes vélemények szerint lázadó csoportok szabotázsakciója miatt. Más források az időjárást okolják a katasztrófáért, a hidat a tartományt sújtó esőzések is meggyengíthették - írja a BBC.

Vízbe zuhantak a kocsik

A szerelvény egy része a megáradt Dhavi folyóba zuhant. A baleset következtében százan meghaltak, 182 embert szállítottak kórházba. Dattatredzsa meggyőződése szerint a baleset egyértelműen szabotázsakció következménye, hiszen ismeretlenek "eltávolították a hídról a síneket" - nyilatkozta a BBC-nek. A baleset környéke egyébként a maoista lázadók bázisa.

A vonat nyolcszáz utassal indult el Kalkuttából. Az expressz India kevés modern luxusvonatának egyike volt, eddig még nem szenvedett komoly balesetet - írja a BBC. Szemben az országban megszokottaktól, a szerelvény nem volt túlterhelt.

Háromszáz baleset évente

Az országban évente 300 vonatbaleset történik, legutóbb júniusban 60 ember vesztette életét Kerala tartományban, ahol egy vonat szintén egy hídon siklott ki. A balesetek okaként leggyakrabban a túlterheltséget, a modernizáció és az ellenőrzések elmaradását jelölik meg a hatóságok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!