Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Száz halott az indiai vonatbalesetben

2002.09.10. 10:13
Az indiai vasúti miniszter szerint a maoista lázadók szedték fel a síneket, mások szerint az esőzések gyengítették meg azt a hídszerkezetet, amiről egy folyóba zuhant India egyik legmodernebb luxusexpressze. A tragédiában százan életüket vesztették, közel kétszáz embert szállítottak kórházba.
Legalább százan életüket vesztették egy luxusvonat kisiklásakor India Bihar tartományában - mondta el az indiai Star News TV-nek Bandaru Dattatredzsa indiai vasúti miniszter. Az Új-Delhi felé tartó szerelvény egy hídon siklott ki, egyes vélemények szerint lázadó csoportok szabotázsakciója miatt. Más források az időjárást okolják a katasztrófáért, a hidat a tartományt sújtó esőzések is meggyengíthették - írja a BBC.

Vízbe zuhantak a kocsik

A szerelvény egy része a megáradt Dhavi folyóba zuhant. A baleset következtében százan meghaltak, 182 embert szállítottak kórházba. Dattatredzsa meggyőződése szerint a baleset egyértelműen szabotázsakció következménye, hiszen ismeretlenek "eltávolították a hídról a síneket" - nyilatkozta a BBC-nek. A baleset környéke egyébként a maoista lázadók bázisa.

A vonat nyolcszáz utassal indult el Kalkuttából. Az expressz India kevés modern luxusvonatának egyike volt, eddig még nem szenvedett komoly balesetet - írja a BBC. Szemben az országban megszokottaktól, a szerelvény nem volt túlterhelt.

Háromszáz baleset évente

Az országban évente 300 vonatbaleset történik, legutóbb júniusban 60 ember vesztette életét Kerala tartományban, ahol egy vonat szintén egy hídon siklott ki. A balesetek okaként leggyakrabban a túlterheltséget, a modernizáció és az ellenőrzések elmaradását jelölik meg a hatóságok.