Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Lelőtték az ámokfutó katonákat

2002.02.05. 08:15
Nyolc embert, köztük hét rendőrt ölt meg ámokfutása során két szökött légi deszantos Oroszországban, mielőtt a kommandósok velük is végeztek. A 20 éves őrmester, és a vele egyidős közkatona hétfőre virradó éjszaka szökött meg egységétől, Uljanovszk városa közelében.
Az addigra már öt ember haláláért felelős dezertőröket keddre virradó éjszaka találták meg a tatárföldi Buinszk városa mellett: az ott is kirobbant tűzharcban újabb három rendőr vesztette életét.

Ladával menekültek

A szökevények Tatárföld felé igyekeztek hétfőn az egységüktől ellopott katonai terepjárón, amikor a beérkezett riasztás alapján közlekedési rendőrök megpróbálták feltartóztatni őket. A katonák a magukkal vitt Kalasnyikov géppisztolyokból tüzet nyitottak a rendfenntartókra: a tűzpárbajban három rendőr, és egy arra járó Lada személygépkocsi egyik utasa meghalt, többen pedig megsebesültek. A szökevények a Ladával menekültek tovább, túszul ejtve a jármű életben maradt vezetőjét.

A légierő irányította a keresést

A tatárföldi Buinszk közelében ismét járőrökbe botlottak, a lövöldözés áldozata egy újabb rendőr volt. Amikor az autóból kifogyott a benzin, a katonák túszukat hátrahagyva, gyalog mentek tovább.

A hatóságok lezárták az összes szóba jöhető menekülési útvonalat az érintett területen, a szökevények kézre kerítésére megindított operációt személyesen a helyszínre érkezett Georgij Spak tábornok, az orosz légierő parancsnoka irányította. Az éjszakai órákban bukkantak a katonák nyomára, egyikük viszont el tudott menekülni a heves lövöldözés után, amelynek következtében három rendőr, és a dezertőr társa is életét vesztette. Néhány óra múlva sikerült megtalálni a menekülőt, aki most sem volt hajlandó megadni magát, ezért a kommandósok agyonlőtték.

Oroszországban a múlt héten a mostani ámokfutásra kísértetiesen emlékeztető szökés történt a távol-keleti Csukcsföld egyik határőr-egységénél, ott ugyancsak két dezertőr négy tiszttel végzett, mielőtt elhagyták volna bázisukat. Egyiküket azóta elfogták, de társa még szökésben van.