Aliz
6 °C
14 °C

Lelőtték az ámokfutó katonákat

2002.02.05. 08:15
Nyolc embert, köztük hét rendőrt ölt meg ámokfutása során két szökött légi deszantos Oroszországban, mielőtt a kommandósok velük is végeztek. A 20 éves őrmester, és a vele egyidős közkatona hétfőre virradó éjszaka szökött meg egységétől, Uljanovszk városa közelében.
Az addigra már öt ember haláláért felelős dezertőröket keddre virradó éjszaka találták meg a tatárföldi Buinszk városa mellett: az ott is kirobbant tűzharcban újabb három rendőr vesztette életét.

Ladával menekültek

A szökevények Tatárföld felé igyekeztek hétfőn az egységüktől ellopott katonai terepjárón, amikor a beérkezett riasztás alapján közlekedési rendőrök megpróbálták feltartóztatni őket. A katonák a magukkal vitt Kalasnyikov géppisztolyokból tüzet nyitottak a rendfenntartókra: a tűzpárbajban három rendőr, és egy arra járó Lada személygépkocsi egyik utasa meghalt, többen pedig megsebesültek. A szökevények a Ladával menekültek tovább, túszul ejtve a jármű életben maradt vezetőjét.

A légierő irányította a keresést

A tatárföldi Buinszk közelében ismét járőrökbe botlottak, a lövöldözés áldozata egy újabb rendőr volt. Amikor az autóból kifogyott a benzin, a katonák túszukat hátrahagyva, gyalog mentek tovább.

A hatóságok lezárták az összes szóba jöhető menekülési útvonalat az érintett területen, a szökevények kézre kerítésére megindított operációt személyesen a helyszínre érkezett Georgij Spak tábornok, az orosz légierő parancsnoka irányította. Az éjszakai órákban bukkantak a katonák nyomára, egyikük viszont el tudott menekülni a heves lövöldözés után, amelynek következtében három rendőr, és a dezertőr társa is életét vesztette. Néhány óra múlva sikerült megtalálni a menekülőt, aki most sem volt hajlandó megadni magát, ezért a kommandósok agyonlőtték.

Oroszországban a múlt héten a mostani ámokfutásra kísértetiesen emlékeztető szökés történt a távol-keleti Csukcsföld egyik határőr-egységénél, ott ugyancsak két dezertőr négy tiszttel végzett, mielőtt elhagyták volna bázisukat. Egyiküket azóta elfogták, de társa még szökésben van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?