Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Az Ördög garázdálkodik Cannetóban?

2004.03.19. 16:54
A szicíliai Canneto faluban kiújultak a rejtélyes tüzek, amelyek már két hónapja izgalomban tartják egész Olaszországot.
A Messinához közel fekvő Coroniához tartozó, alig 39 lelket számláló településen január közepe óta tapasztalható a furcsa jelenség: háztartási eszközök, berendezések gyulladnak ki, nem egyszer lángra lobbantva épületeket is.

Szállodába költöztették a falusiakat

A hatóságok tudományos szakértőket hívtak, a villamos művek többször is leállította az áramszolgáltatást, egy ördögűző pap is megjelent a helyszínen, mindhiába. Végül a faluban élő 17 családot átköltöztették egy szállodába, az áramszolgáltatást megszüntették és lezárták az összes épületet. Ezzel a rejtélyes jelenségeknek vége is szakadt, s a polgári védelem illetékesei bejelentették, hogy az öngyulladás természetes, bár ritka jelenség következménye, az elektromos mezők és a vezetékek magyarázzák.

Egyszerre szólalnak meg a mobilok

A nyugalom azonban nem tartott sokáig. Amint eltávoztak a szakértők, újabb rejtélyek keltettek izgalmat. Szerdán több tucat szemtanúja volt annak, hogy az egyik lezárt épület előtt parkoló hat gépkocsi elektronikus zárberendezése egyszerre működésbe jött. Nem sokkal később a falusiak mobiltelefonjai, amelyeket a vizsgálathoz átadtak a csendőrségnek, megszólaltak: ez annál is érthetetlenebb volt, mivel elemeik már lemerültek. Mi több, az egyik maroktelefon kijelzőjén különös ábrák tűntek fel.

Műszerrel a rejtély nyomában

Az újabb jelenségek hírére visszatértek a faluba a szakértők, a polgármester pedig sürgette, hogy a lezárt házakba helyezzenek el műszereket a furcsaságok természetének felderítésére. Ezt már korábban kilátásba helyezte Tulio Martella, a polgári védelem tartományi vezetője, ám ő ezután egy közúti balesetben megsérült és a műszerek elhelyezése késedelmet szenvedett.

Katonai radar vagy az Ördög maga?

Canneto titka ismét az olasz sajtó találgatásainak középpontjába került. A torinói La Stampa legutóbb hat lehetséges okot említett: az egyik nem más, mint "az ördög praktikája", további lehetséges magyarázatként említi a lap egy közelebbről meg nem határozott "természetfölötti jelenség" esetét. Valószínűbbnek tűnik az a feltevés, hogy a tartományban működő katonai radarállomás kisugárzása okozhatja a furcsaságokat.

A falusiak, akik még mindig nem térhettek vissza otthonaikba, kezdenek türelmetlenkedni, de Enza Napoli államügyész leszögezte: "A házak lezárása az épületek és a bennük lévő javak biztonságát szolgálja". Hozzáfűzte, hogy mindamellett semmi sem utal esetleges bűnös akcióra.