Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Tíz év börtön az évszázad gyémántrablójának

2005.05.19. 17:49
Tíz év börtönt kapott az évszázad gyémántrablásának értelmi szerzője, segítőit öt-öt évre ítélték. Mivel a százmillió eurót érő zsákmány nem került elő, Notarbartolo szabadulása után gazdag ember lehet.

Öttől tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélte az antwerpeni bíróság az "évszázad gyéántrablásának" négy elkövetőjét. Az érintettek két évvel ezelőtt, egy februári hétvégén mintegy százmillió euró értékben raboltak el gyémántokat és ékszereket az egyik antwerpeni gyémánttőzsde épületéből. Az elvitt értékeket azóta sem találták meg, azaz ha a tettesek kiszabadulnak, valószínűleg nem lesznek anyagi gondjaik - bár a bírósági ítélet szerint egymillió euró büntetést és 4,5 millió euró kártérítést is ki kell fizetniük.

A nyomozás adatai szerint a bűnbanda vezetője, az olasz Leonardo Notarbartolo még 2000-ben egy fantomcéget hozott létre Antwerpenben. A vállalkozás elvben gyémántokkal kereskedett, a valóságban viszont arra szolgált, hogy ezzel a fedőtörténettel a cégvezető alaposan feltérképezhesse a gyémánttőzsde biztonsági rendszerét.

A rablás tökéletesen sikerült, utána viszont a négy elkövető nagyon óvatlan volt. Rengeteg nyomot hagytak hátra, amelynek révén a nyomozók alig egy hét alatt eljutottak a fantomcégig. A 10 évre ítélt Notarbartolo azóta is őrizetben volt, három segítőtársa viszont - akik szintén olaszok, s 5-5 év börtönt kaptak - szabadlábon várta az ítélethirdetést.