Auguszta
-3 °C
2 °C

A rendőrség vizsgálja a debreceni diákverést

2006.03.23. 15:24
Csoportosan elkövetett garázdaság gyanúja miatt kezdett nyomozni a debreceni rendőrség azután, hogy kiderült, egy általános iskolában rendszeresen vernek egy hatodikos diákot az osztálytársai. A botrány azután tört ki, hogy az egyik tanuló telefonjával megörökítette a verést. Az alpolgármesternél újabb panaszosok jelentkeztek.

Nyomozást rendelt el a rendőrség a debreceni diákverés miatt, közölte csütörtökön a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A Bocskai István Általános Iskola tantestületének csütörtöki nyilatkozata szerint a tanárok becsülettel, szakértelemmel és hivatástudattal végzik munkájukat, iskolájukban pedig nem jellemző az agresszivitás ilyen mértékű megnyilvánulása.

"A nyomozást csoportos garázdaság bűntette megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelte el a rendőrség" - közölte Vezendi Jánosné rendőr-százados.

Az ügy előzménye, hogy sorozatosan brutálisan vertek, rugdostak az osztálytársai egy hatodik osztályos diákot a debreceni Bocskai István Általános Iskolában. Az esetről az egyik diák mobiltelefonnal fotót, illetve videofelvételt készített, amit egymásnak küldözgettek a tanulók óra közben. Az iskola igazgatója úgy nyilatkozott, hogy sem neki, sem a tanároknak nem volt tudomása a történtekről, s a szülők is csak úgy értesültek gyermekük rendszeres bántalmazásáról, hogy az egyik diák megmutatta nekik a felvételeket.

Debrecen oktatásért felelős alpolgármestere Halász D. János csütörtökön reggel berendelte a városházára az érintett iskola igazgatóját és utasította, hogy folytasson le eljárást. Ennek ideje alatt napi kapcsolatot kell tartania az igazgatónak a polgármesteri hivatal oktatási osztályával, mondta Halász D. János, aki arról is tájékoztatott, hogy csütörtökön további négy szülővel beszélt, akik ugyancsak bejelentést tettek nála. Mindez azt vetíti előre, hogy esetleg több hasonló eset is előfordulhatott az iskolában, de ezt mindenképpen alapos vizsgálatnak kell kiderítenie, jegyezte meg.

Halász D. János szerint elfogadhatatlan, megengedhetetlen, hogy ilyen esetek előforduljanak, s azt is ki kell deríteni a vizsgálatnak, miként fordulhatott elő, hogy erről nem tudtak a pedagógusok.