Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hárommillió dollár kártérítés rendőri túlkapásért

2004.01.07. 15:49
A New Yorki-i hatóságok 3 millió dollárt fizetnek egy nyugat-afrikai férfi családjának. A színesbőrű bevándorlót néhány éve szitává lőtte négy rendőr.
A fegyvertelen guineai férfit még 1999-ben lőtte szitává négy New York-i fehér rendőr, akik egy sorozatos nemi erőszakkal gyanúsított bűnözőt üldöztek. A város most bocsánatot kér az áldozat családjától és 3 millió dollár kártérítést fizet Amadou Diallo hozzátartozóinak, peren kívül megegyezve a szülőkkel - írja a BBC. Diallo édesanyja és édesapja 81 millió dollárra perelte a várost gondatlanság miatt.

Negyvenegy lövés

A nyugat-afrikai bevándorló halála súlyos vitákat robbantott ki a rendőri erőszakról és brutalitásról az Egyesült Államokban. A négy rendőr összesen negyvenegyszer lőtt, tizenkilenc lövedék el is találta Diallot.

A rendőrök elmondása szerint a guineai férfi először nem reagált felszólításaikra, majd mikor tárcájáért nyúlt, tüzelni kezdtek rá. Vallomásukban elmondták, hogy épp egy többszörös nemi erőszakot elkövető férfit kerestek, és Diallo hasonlított is a gyanúsítottra.

Sajnálat és együttérzés

Michael Cardozo, New York önkormányzatának ügyvédje közleményt bocsátott ki, mely szerint "a polgármester, a rendőrség és a város mélységes sajnálatát fejezi ki a történtek miatt, és együttérzéséről biztosítja a Diallo családot". Saikou és Kadiatou, a meggyilkolt férfi szülei ügyvédjük útján adtak hangot megnyugvásuknak, hogy sikerült rendezni a nagy vihart kiváltó ügyet.

Diallo halála annak idején nagy felháborodást váltott ki. A négy rendőr ügyében hozott enyhe bírósági ítélet utcai demonstrációkhoz is vezetett, ugyanis "tragikus véletlennek" minősítve a történteket felmentették és szabadlábra helyezték a vádlottakat.