Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A rendőrség osztotta szét Diana hagyatékát

2003.05.23. 16:50
Csak rendőrségi közvetítéssel sikerült elosztani a királyi család és a volt komornyik között Diana walesi hercegnő által hátrahagyott több száz személyes használati tárgyat. Burrell komornyikot először lopással vádolták, de később felmentették.
Paul Burrell, Diana egykori szolgálója a hercegnő öt évvel ezelőtti halála után összesen 342 tárgyat vett magához a brit trónörökös elvált, majd az 1997. augusztusi tragikus párizsi autóbalesetben elhunyt feleségének személyes hagyatékából. Burrell Vilmos herceg, Diana elsőszülött fia és Károly trónörökös tulajdonából is több tárgyat magához vett. A komornyikot később nagy értékre elkövetett közönséges lopással vádolták meg; a nála talált használati tárgyak eszmei összértékét 5 millió fontra becsülték.

Tisztázta magát

Az ügy több évig húzódó, hatalmas sajtófeltűnést keltő büntetőperré fajult, amely legalább olyan drámai módon ért véget, ahogy kezdődött. Tavaly novemberben ugyanis a vád óriási port felverve gyakorlatilag összeomlott, miután Károly trónörökös, Diana volt férje közölte a bírósággal, hogy Burrell magának az uralkodónak, II. Erzsébet királynőnek a tudtával és beleegyezésével vette magához "megőrzésre" a londoni Kensington-palotában - a hercegnő volt rezidenciáján - hátramaradt személyes tárgyakat. Burrell egyébként megbecsült munkatársa volt Dianának; a trónörökös volt felesége annak idején 50 ezer fontot hagyott hosszú éveken át szolgáló hű inasára.

A hallgatás ára?

Rossznyelvek szerint a jelentősen elkésett trónörökösi intervencióval az udvar nem Burrell iránti rokonszenvét akarta kifejezésre juttatni. Egyszerűen azt igyekezett megakadályozni, hogy az inas a bíróság - és a sajtónyilvánosság - előtt kitálalja, amit a királyi család által Dianával szemben tanúsított, nem túl elegáns bánásmódról tudott. A trónörökösi vallomás után kihirdetett felmentő ítélettel is fennmaradt azonban a kérdés, hogy mi legyen a Burrellnél lévő Diana-emlékekkel - levelekkel, táskákkal, ruhadarabokkal, fotókkal -, amelyekért a volt hercegnő hagyatékának hivatalos gondnokává megtett Spencer-család, vagyis gyakorlatilag Diana öccse, Charles Spencer gróf harcolt a volt komornyikkal.

A hercegek visszakapják anyjuk leveleit

A héten végül a Scotland Yard közvetítésével peren kívül egyezség született, amelynek igazából a Spencer-család lett a nyertese: a felek megállapodtak abban, hogy Burrell csupán negyvenet tart meg a nála lévő Diana-hagyaték tárgyaiból, a többi a grófé lesz, illetve egy kisebb rész a Royal Collection, az udvar által kezelt, kiterjedt művészeti örökség gondnoksága alá kerül. Hírek szerint Diana két fia, Vilmos és Harry herceg visszakapja az édesanyjuk által nekik írt leveleket és képeslapokat, Károly trónörökös pedig számos vízfestményét, amelyek Diana halála után a Kensington-palotában maradtak. Az egykori inas birtokába került tárgyak között olyan ruhadarabok, cipők és kalapok vannak, amelyeket Diana személyes ajándékként adott Burrell feleségének, valamint egy íróasztal, amelyet a komornyik fia, Alexander kapott a néhai hercegnőtől.

Emlékhely

Diana családja a párizsi tragédia óta igyekszik mindent megtenni azért, hogy a hercegnő emléke ne váljék "műgyűjtők", zarándokok kultikus célpontjává. E törekvés jegyében Dianát a Spencer-család angliai birtokának mélyén, egy kis tó, csak csónakkal megközelíthető szigetén helyezték örök nyugalomra, éppen azért, hogy sírja ne legyen nemzeti zarándokhely.