Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Hatmilliós lopással vádolják Diana komornyikját

2002.10.14. 15:44
Megkezdődött Paul Burrelnek, a néhai Diana hercegnő egykori komornyikjának bírósági tárgyalása a londoni fellebbviteli bíróságon A férfit hat millió fontnyi hagyaték eltulajdonításával vádolják.
Paul Burrelt, aki az 1997-ben elhunyt Diana walesi hercegnő komornyikja volt, azzal vádolják, hogy több mint 300 darab, 6 millió fontnyi összértékű tárgyat lopott el egykori gazdája hagyatékából Az eltulajdonított értékek között vannak ékszerek, akvarellek, fajanszok, CD-lemezek, fényképek, levelek, köztük olyanok, amelyeket Diana a nagyobbik fiának, Vilmos hercegnek írt. A férfi a hercegnő halála után a hagyaték egyik gondozója is volt.

A tárgyalás

A londoni Old Bailey zsúfolásig megtelt nagytermében hétfőn megkezdődött tárgyaláson Burrel tagadta bűnösségét. A pert a brit és a külföldi sajtó páratlan érdeklődése kíséri abban a reményben, hogy a hat héten át tartó tárgyaláson a királyi udvar újabb titkai lepleződhetnek le. A vád tanújaként többek között megjelenik majd a walesi hercegnő édesanyja és nővére. A védelem a hercegnő egykori bizalmasait, köztük Brazília volt londoni nagykövetének feleségét kívánja kihallgatni.

Házkutatás a komornyiknál

A férfit 2001 januárjában tartóztatták le, amikor az otthonában talált házkutatáskor a rendőrség a néhai walesi hercegnőhöz tartozó tárgyakat foglalt le. Burrel ellen tavaly augusztusban emeltek vádat Diana hercegnőhöz, Vilmos herceghez és Károly herceg, brit trónörököshöz tartozó tárgyak ellopása miatt. Testvérét is letartóztatták, később azonban ejtették az ellene felhozott vádakat.

Tizenhét éven át szolgálta Dianát

Burrel 17 éven át ismerte a walesi hercegnőt, és azután is szolgálatában maradt, hogy Diana elvált a brit trónörököstől. A 44 éves férfi 1976 óta szolgált a királyi udvarban, kezdetben II. Erzsébet brit uralkodó küldönceként. Károly herceg és Diana esküvője után került a trónörökös Highgrove-ban lévő vidéki rezidenciájára, majd a londoni Kensington palotába. Diana hercegnő komornyikjaként nemcsak alkalmazottként szolgált, hanem a walesi hercegnő barátjává, bizalmasává vált, különösen a hercegi pár házasságának megromlása után.

Burrelt kitüntették

Burrell a hercegnő 1997-es tragikus párizsi balesete után leltárba vette, és többek között a Spencer család megbízásából gondozta Diana hagyatékát. A család oly nagyra értékelte munkáját, hogy megváltoztatva Diana végrendeletét 50 ezer fontot hagyományozott a férfira. Szolgálatait az uralkodó is elismerésre méltatta, amikor Viktória-éremmel tüntette ki. 1999-ig Burrel részt vett a Diana Emlékalap jótékonysági alapítvány irányításában is. Egyike volt annak a hercegnőhöz igazán közel álló kevés személynek, aki többszöri felkérésre sem írta meg visszaemlékezéseit a királyi udvarnál eltöltött időről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!