Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Felmentették a Diana balesetét fényképező fotósokat

2004.09.15. 07:51
A tájékoztatáshoz való jog győzelmeként üdvözölte a védelem, hogy felmentették azokat a fotósokat, akik fényképeket készítettek Diana brit hercegnőről és barátjáról, Dodi al-Fayedről közvetlenül a halálos balesetük előtt és után.
Felmentette a párizsi fellebbviteli bíróság azt a három fotóst, aki Diana brit hercegnőről és barátjáról, Dodi al-Fayedről készített felvételeket halálos balesetük éjszakáján, 1997. augusztus 31-én Párizsban.

A döntést a védelem a tájékoztatáshoz való jog győzelmeként üdvözölte.

"Bátrak voltak a bírák" - közölte Jacques Langevin, a perbe fogott három fotós egyike, aki hármójuk közül egyedült volt jelen a tárgyaláson. Reményét fejezte ki, hogy Dodi apja megfontoltan reagál az ítéletre.

Mohamed al-Fayed volt az, aki megfellebbezte a személyiségi jog megsértésével vádolt három fotóst tavaly novemberben már felmentő első fokú bírósági ítéletet.

A per tárgyát hat felvétel képezte, hármat a szállodából kilépő párról, hármat pedig a balesetről készített a három fotós. A bíróság döntése szerint a Ritz szállodánál készített felvételek nem ábrázoltak "olyan gesztust, magatartást vagy viselkedést, amely kapcsolatban állhatott volna Dodi intim szférájával". Ezek a felvételek nem lepleztek le titkos viszonyt, miután a pár kapcsolata 1997 nyarán már nagy teret kapott a sajtóban. A balesetről készült felvételek kapcsán pedig a bíróság megállapította, hogy a gépkocsi "a baleset és a szükségességé vált mentés következtében elveszítette privát jellegét, a benne ülők így ekkortól mindenki számára láthatóvá váltak".

Jean-Louis Pelletier, a másik fotós, Fabrice Chassery ügyvédje a tájékoztatáshoz való jog szempontjából nagyon fontosnak nevezte a döntést.

"A baleset a tájékoztatáshoz való jog tipikus esete volt, annál is inkább, mert világszerte nagy visszhangot kiváltott eseményről volt szó" - vélte Claire Dubliez, a harmadik fotós, Christian Martinez ügyvédje.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!