Alfréd
-2 °C
2 °C

Anna Frank naplójához hasonló írást fedeztek fel

2004.10.21. 13:34
Egykori barátjának halála után került elő egy, koncentrációs táborban életét vesztett holland lány naplója. Az írást a történészek egyedi és ritka dokumentumnak tartják.
Hollandiában előkerült egy zsidó lány munkatáborban írott naplója. A tizennyolc éves Helga Deen három hónapot töltött 1943-ban egy táborban, naplóját pedig azért vezette, hogy holland barátja megérthesse, mit kellett átélnie. A napló beszámol a táborbeli élet kilátástalanságáról, és a halálba küldött gyerekek látványáról.

Ritka, fontos lelet

Helga Deen naplóját a lány barátjának, Kees van den Bergnek családja adományozta oda a tillburgi regionális irattárnak, Kees halála után. Gerrit Kobes, az irattár munkatársa szerint a napló - amiben egyébként rajzok is vannak a táborról - ritkaságnak számít.

Más, a második világháborút kutató történészek is igen ritka és fontos leletként értékelték a naplót, ami sokaknak Anna Frank naplóját juttatja eszébe, aki éveken át bujkált családjával a náci Németország által megszállt Amszterdamban egészen addig, amíg el nem árulták őket.

Intim napló a vughti táborból

"Talán kiábrándító lesz a naplóm, mert nincsenek benne tények" - írta Helga naplójában Keesnek. "De talán örülni fogsz, hogy rólam olvashatsz: a konfliktusaimról, kétségeimről, magányosságomról, félénkségemről, ürességemről."

"Hontalanok, otthontalanok vagyunk, és hozzá kell szoktatnunk magunkat az életnek ehhez az új módjához. Amit itt éltünk át az elmúlt hónapokban, az leírhatatlan, annak, aki nem volt ott, elképzelhetetlen" - írja Helga.

A munka nem tesz szabaddá

Helga abban reménykedett, hogy a kemény munka megmentheti a deportálástól, de 1943 júliusának elején megtudta, hogy családjával rajta lesz a következő vonaton. "Pakolunk; ma reggel meghalt egy gyerek, ami teljesen tönkre tett. Egy újabb szállítmány, és mi is megyünk" - ez volt Helga utolsó bejegyzése.

Családjával együtt a németek által megszállt Lengyelországba deportálták a sobibori koncentrációs táborba, ahol a feljegyzések szerint röviddel megérkezésük után, július 16-án vesztették életüket.

Nem tudni, hogy a napló hogyan jutott el Keeshez, fia csak annyit tudott mondani, hogy apja egészen haláláig vallásos ereklyeként őrizte azt egy hajtinccsel együtt.