Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Drogparty a mobilban

2005.03.22. 16:56
Ötszintes dílerhálózatot számolt fel a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a rendőrök jelentős mennyiségű kábítószert és fegyvereket foglaltak le a szervezett bűnözői csoport elfogott tagjainál. Az ügynek akár több száz érintettje is lehet.

"Komoly, veszélyes szervezett bűnözői csoportot számoltunk fel" - mondta Szabó Jenő rendőrezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója kedden. A jelenleg is felgöngyölítés alatt álló hálózat Budapesten és Pest megyében terjeszett különféle kábítószereket - ecstasyt, speedet, marihuánát -, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A csoport nyomára egy, a Gödöllői Rendőrkapitányságra befutó információ vezetett, ami szerint B. István kistarcsai lakos lakásán fegyvereket találhatnak a rendőrök. A házkutatás során három puskát és hangtompítókat foglaltak le a nyomozók, akik némi kábítószerre is bukkantak a keresés közben. A férfi vallomása alapján jutottak el F. Józsefhez, akinek jászszentandrási házában több AK gépkarabélyt, pisztolyokat, lőszereket foglaltak le, a gondosan becsomagolt fegyverek és fegyveralkatrészek változatos rejtekhelyekről kerültek elő.

MMS és video

F. József kihallgatásakor elmondta, hogy felesége révén kábítószert szerez be M. Imrétől és G. Pétertől. Az újabb terjesztőket a kistarcsai hévmegállóban csalták csapdába a rendörök. Az újabb házkutatás eredményeképp kábítószert nyomokban tartalmazó zacskókat találtak, illetve lefoglaltak mobiltelefonokat is. Az egyik multimédiás készülékben bizonyíték erejű fényképeket és videofelvételeket találtak a rendőrök: az egyik MMS-en egy patikamérleg volt látható egy adag áruval, míg a videófile egy drogparty részletét rögzítette. A képeken szereplők után további nyomozást indítottak.

Az újabb kihallgatásokon újabb nevek merültek fel, a további gyanúsítottak, Zs. Lajos és B. István vezették el a rendőröket S. Zoltánhoz, akinek lakásán végül drogot is találtak: összesen 1430 darab ecstasyt, 212 gramm speedet és 978 gramm marihuánát, illetve kisebb tételben egyéb kábítószereket foglaltak le. Ez, bár nem az utóbbi idők legnagyobb fogása, jelentős mennyiségnek számít, és akár 15 év börtön is kiszabható a terjesztőkre. S. Zoltánon keresztül jutottak el a rendőrök Zs. Alajoshoz, aki pedig egy 25 éves budapesti férfitől vásárolta a kábítószert. A rendőrség még keresi az utolsó láncszemnek tartott Sebők Zoltánt, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki. A férfi "fölött" még lehetnek további "nagybani" terjesztők is, de kilétükre egyelőre nincsenek a rendőrségnek információi.

Mind dílerek voltak

A rendőrség idáig példátlan mélységben számolta fel a hálózatot, hangsúlyozta az ügy jelentőségét Szabó Jenő rendőrezredes. Az ötszintes terjesztői csoport kedden előzetes letartóztatásba helyezett tagjai dílerek voltak, a rendőrség azonban tovább nyomoz, a becslések szerint több száz érintettje - köztük fogyasztók - is lehet még az ügynek. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni alosztálya kábítószerrel, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt folytatja a büntetőeljárást.

A kábítószer ára a lépcsőkön keresztül duplájára, négyszeresére emelkedett, például a marihuána grammja 1150 forintról indult, és 2200 forintért jutott hozzá végül a fogyasztó, míg az ecstasy tablettája 250 forintról indulva drágult ezer forintra. Fél éves tevékenységük alatt a terjesztők elsősorban Pest megyében és a fővárosban terítették az árut, azt pedig még vizsgálja a rendőrség, hogy a fegyvereknek milyen szerepet szántak, illetve hogy követtek-e el velük más bűncselekményeket.