Korai dinnyedömping

2000.07.19. 14:48
Zöldséges standok és út menti árusok bizonyítják, időnek előtte megkezdődött a dinnyeszezon. Az aszályos idő miatt mondhatni dinnyedömping alakult ki, ami kedvez a fogyasztóknak, akik a korai kezdés ellenére is szokásosan augusztus második feléig élvezhetik a lédús csemege zamatát A termelők persze panaszkodnak.
A dinnye előnye nem csupán a kedvező ár
Az idei időjárás nem kedvezett a dinnyepiacnak, már ami a termelői oldalt illeti: ők az alacsony felvásárlói árak miatt igencsak nehéz helyzetbe kerültek. A mediterrán tájak dinnyéi összetalálkoztak az aszály miatt túl korán megérett hazaival. Jelentős a fölösleg, a külföldi, (lengyel és német) felvásárlók sem kértek idén a dinnyénkből. Sajnos rengeteg gyümölcs marad a földeken, ellenben lesz mit enni a madaraknak. Az alacsony ár ,,csak" a fogyasztóknak kedvez, akik nagyjából kilónként 48 forintért juthatnak a lédús csemegéhez. Ez az ár valószínűleg nem is változik sokat, a szezon végéig nagyjából ennyiért dinnyézhetünk. A legfinomabb, ,,extra-egyes" sárgadinnye kilónként most 200 forintért kapható, de még hátravan egy nagy érési hullám, ami visszaszoríthatja az árakat.

A tapasztalat dinnyevásárlók különböző módszereket ismernek a minőség megállapítására - mondta el az Indexnek Nagy Zoltán, aki éveken át maga is árulta a kedvelt csemegét. A sötétzöld héjú, hagyományos gömb alakú ,,csányi" dinnyét kopogtatásos módszerrel vizsgáljuk. Ki senki nem jön, ellenben ha a kongó hangot hallunk, egész biztos, hogy érett, zamatos csemege kerülhet az asztalra. A piaci kóstolás során (lékelés, szeletkézés) ne feledjük, hogy csak a behűtött gyümölcs adja ki igazi, harmonikus ízét. Ha nem fér be a frigóba, tegyük egy kád hideg vízbe.

Minősítési ABC

A csíkos, ovális dinnye vizsgálatára más technikát alkalmazunk
A csíkos, ovális dinnye vizsgálatára más technikát alkalmazunk: két kézbe fogva fülünk mellé tesszük, - a módszer hátránya, hogy a dühödt zöldséges esetleg előugorhat, elragadva tőlünk a vizsgálat tárgyát - két oldalról megnyomjuk: a halkan ,,hersenő" dinnyét bátran haza lehet vinni. A sárgadinnye kalóriadúsabb csemege (nagyjából dupla annyira ,,hizlal", mint a görög). A hozzáértők szerint a legjobb minőségű az úgynevezett ,,fiata", ennek héja kívülről barázdált.

A laposabb, sima héjú, zöld bélű dinnye állítólag meg sem közelíti az ,,igazi" sárgadinnye zamatát. Mindenesetre azért akad, aki a zöld belűre esküszik. Minőségét szagolgatással állapítjuk meg. A dinnye szár felőli csúcsánál érezhető a legjobban az illat: ha édes, aromás, egész biztosan jót választottunk.

Hosszabb szezon

Bár korábban kezdődött, idén is augusztus második felében és véget a hagyományos csányi dinnye szezonja, amikor már ,,belepisil a Lőrinc"- tartja a népi mondás. Ilyenkor a dinnye kásássá, ikrássá válik. Nem így a csíkos-ovális rokon, melyet még augusztusban -szeptemberben is bátran megvásárolhatunk.

A dinnye előnye nem csak kedvező ára. Túl zamatán, fogyasztása táplálkozástani szempontokból is ajánlott. Semleges-lúgos kémhatásának, bőséges lé és rosttartalmának köszönhetően kitűnően tisztítja a szervezetet. Cukortartalma miatt nagyszerű energiaforrás, ugyanakkor emésztése sem von el túl sok energiát. Úgyhogy fogyókúrázók is bátran választhatják, akár fő táplálékul.  • Hírek
  • Megtakarítás