További Bulvár cikkek
A dinnye előnye nem csupán a kedvező ár |
A tapasztalat dinnyevásárlók különböző módszereket ismernek a minőség megállapítására - mondta el az Indexnek Nagy Zoltán, aki éveken át maga is árulta a kedvelt csemegét. A sötétzöld héjú, hagyományos gömb alakú ,,csányi" dinnyét kopogtatásos módszerrel vizsgáljuk. Ki senki nem jön, ellenben ha a kongó hangot hallunk, egész biztos, hogy érett, zamatos csemege kerülhet az asztalra. A piaci kóstolás során (lékelés, szeletkézés) ne feledjük, hogy csak a behűtött gyümölcs adja ki igazi, harmonikus ízét. Ha nem fér be a frigóba, tegyük egy kád hideg vízbe.
Minősítési ABC
A csíkos, ovális dinnye vizsgálatára más technikát alkalmazunk |
A laposabb, sima héjú, zöld bélű dinnye állítólag meg sem közelíti az ,,igazi" sárgadinnye zamatát. Mindenesetre azért akad, aki a zöld belűre esküszik. Minőségét szagolgatással állapítjuk meg. A dinnye szár felőli csúcsánál érezhető a legjobban az illat: ha édes, aromás, egész biztosan jót választottunk.
Hosszabb szezon
Bár korábban kezdődött, idén is augusztus második felében és véget a hagyományos csányi dinnye szezonja, amikor már ,,belepisil a Lőrinc"- tartja a népi mondás. Ilyenkor a dinnye kásássá, ikrássá válik. Nem így a csíkos-ovális rokon, melyet még augusztusban -szeptemberben is bátran megvásárolhatunk.
A dinnye előnye nem csak kedvező ára. Túl zamatán, fogyasztása táplálkozástani szempontokból is ajánlott. Semleges-lúgos kémhatásának, bőséges lé és rosttartalmának köszönhetően kitűnően tisztítja a szervezetet. Cukortartalma miatt nagyszerű energiaforrás, ugyanakkor emésztése sem von el túl sok energiát. Úgyhogy fogyókúrázók is bátran választhatják, akár fő táplálékul.