Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Rács mögött a diósdi kivégzés elkövetői

2005.10.10. 14:55
Négy embert tartóztatott le a rendőrség a márciusi, diósdi leszámolási ügyben. Az elkövetők részben beismerték tettüket, de a tárgyi bizonyítékok alapján akár életfogytiglani büntetést is kaphatnak. A nyomozás során egy jól felszerelt fegyverraktárat is találták a rendőrök.

"Az elkövetők azt gondolták, hogy tökéletes gyilkosságot követtek el. Nagy hiba volt."- közölte Szabó Jenő, Pest megyei bűnügyi igazgató a diósdi leszámolásról tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Lakossági bejelentés érkezett idén március 31-én, hogy két halott fekszik egy szitává lőtt Audiban, Érd és Diósd között. A kivonuló rendőrök a helyszínen a kormányra borulva találták meg a "Pipás" néven ismert F. Józsefet aki az autót vezette. A kocsi mellett a földön K. Norbert, "Colos" feküdt, akit láthatóan több lövéssel kivégeztek. Mindketten az alvilág ismert figurái voltak, ezért sejthető volt, hogy elszámolási vita áll a háttérben, mondta Szabó.

A mobil és a Suzuki

Az is kiderült, hogy a támadást nagy tűzerejű automata fegyverrel követték el, és az áldozatok ismerhették az elkövetőket. A megtalált mobiltelefonból sikerült egy nagy kapcsolati rendszert felállítani. Ez nehezítette is a nyomozást, mert "Pipást legalább harminc személy kivégezhette volna, annyi haragosa volt"- mondta a bűnügyi igazgató.

A nyomozók a telefon utolsó hívásaira, valamint a környéken látott Suzuki motorra koncentráltak. Budapesten és környékén közel ezer ilyen motor van bejegyezve, de sikerült megtalálni a gyanúsítottat, P. Sándort, aki ilyen járművel járt. A lefoglalt ruháin olyan égési nyomokat találtak, ami jellemző egy fegyver elsütése után.

A feltételezett elkövetőt poligráfos vizsgálatnak vetették alá, ahol kiderült, ő lehet az egyik gyilkos. Később megtalálták társát, K. Ferencet is, aki a motort vezette, és szintén a helyszínen volt a kivégzésnél.

A lövéseket P. Sándor adta le, mindkét áldozattal ő végzett. A két "vállalkozót" üzleti megbeszélésre hívta Diósd határába. A kivégzés közben még fegyvert is váltott. Több millió forintot ajánlott fel neki a megbízó, a később letartóztatott C. Attila, aki tízmilliós nagyságrendű vitában állt Pipással és Colossal. Ezt a pénzt végül nem kapta meg a bérgyilkos, közölte Szabó Jenő.

Gránátvető a raktárban

Sikerült felderíteni a banda fegyverraktárát is, amit M. Tamás "üzemeltetett" érdi családi házában. Lefoglaltak a rendőrök 15 gépkarabélyt, 6 Skorpió automata fegyvert, pisztolyokat, hangtompítókat, és rendőrmellényeket. De találtak több ezer töltényt, négy gránátot, és még egy RPG gránátvetőt is.

A négy gyanúsított letartóztatásban van, részben beismerő vallomást tettek, de a tárgyi bizonyítok alapján is el lehet ítélni őket. A nyomozás négy hónapig tartott, a bűnözők mégsem tüntették el a fegyvereket, ami később nagy hibának bizonyult. "Bíztak abban, hogy nem maradt nyom"- mondta Szabó Jenő.