Gusztáv
-4 °C
1 °C

Hazájában vonhatnák felelősségre a gázoló orosz diplomatát

2004.01.26. 17:43
A rendőrség egyelőre vizsgálja az Orosz Nagykövetség munkatársának halálos gázolási ügyét. V. Vlagyimir múlt csütörtökön gázolt halálra egy nyugdíjast Budapesten, a baleset után diplomáciai mentességre hivatkozva nem fújta meg az alkoholszondát. A külügyhöz hivatalos megkeresés nem érkezett a rendőrségtől az ügyben, az orosz követség pedig nem kommentál.
Diplomáciai mentességére hivatkozva nem fújta meg a szondát annak a gépkocsinak a vezetője, amely csütörtök este Budapesten a Damjanich utca és a Dózsa György út kereszteződésében halálra gázolta a zebrán szabályosan közlekedő R. V. (82) budapesti lakost - írta a Népszabadság. A lap akkori beszámolója szerint szemtanúk állították: a közlekedési lámpa szabályosan működött, s az Orosz Köztársaság budapesti nagykövetségének autója a tilos jelzésen áthajtva gázolt. A baleset áldozata a kórházban halt bele sérüléseibe.

Miután a halálos gázoló diplomáciai mentességére hivatkozva tagadta meg az együttműködést a magyar hatóságoktóll, a rendőrségnek hivatalosan kérnie kell a rendőrségtől a mentességet igazoló okirat hitelességének ellenőrzését. A külügy ilyenkor megkeresi az érintett ország nagykövetét és tisztázza: az érintett mentességet élvez-e. Ha erre igen a válasz, akkor a magyar hatóságok semmilyen eljárásra nem jogosultak a diplomatával szemben, még a jogosítványát sem vonhatják be. A nemzetközi egyezmények alapján a diplomata ilyenkor a küldő országok törvényei alapján vonható felelősségre hazájában.

A rendőrség egyelőre folytatja a baleset körülményeinek tisztázását - közölte szűkszavúan a rendőrség sajtóügyeletese, aki megerősítette, hogy a külügyi tárcához is fordultak. A Külügyminisztérium szóvivői irodájának közlése szerint hivatalos jelzést még nem kaptak a rendőrségtől, csak szóbeli tájékoztatás alapján van a tárcának tudomása a történtekről. A minisztérium így a bővebb tájékoztatást későbbre ígérte az ügyben. Az Orosz köztársaság nagykövetsége pedig - miután hivatalosan szintén nem értesült a történtekről - az Indexnek nem kommentálta a balesetet.