Auguszta
-3 °C
2 °C

Vegyi katasztrófa az Egyesült Államokban

2005.01.07. 08:17
Két vasúti szerelvény ütközött össze csütörtökön az Egyesült Államok Dél-Karolina államában. Az ütközés következtében egy klórgázt szállító tartálykocsi megsérült, egy másik kocsiból pedig veszélyes vegyi anyag szivárog. Nyolc ember vesztette életét és kétszáznegyvenen sebesültek meg.

Klórt szállító tehervonat ütközött egy veszteglő szerelvénybe helyi idő szerint csütörtök éjjel Dél-Karolina amerikai szövetségi államban, a környezeti katasztrófával fenyegető balesetben eddig nyolc ember vesztette életét és kétszáznegyvenen sérültek meg.

Klórmérgezés

Az áldozatok többségének halálát, illetve sérülését klórgázmérgezés okozta, a sérültek közül nyolc beteg állapota válságos, jelentette a helyi rendőrség.

A szerencsétlenség az első jelentések szerint egy ipari vágányon történt, Graniteville városka textilüzemében. A környék lakosait álmukból fémes csörömpölés zaja ébresztette fel, majd klórfelhő telepedett a térségre. A baleset egymérföldes (1,6 kilométeres) körzetéből ötezer-négyszáz embert telepítettek ki.

Egyelőre annyit tudni, hogy a tehervonat vezetője az ütközésben halt meg, egy személyt otthonában, egy másikat pedig az autójában érte a halálos gázmérgezés. További öt halottra az üzemben bukkantak rá. Jelenleg negyvenöt embert ápolnak klórgázmérgezéssel kórházban.

Vegyi katasztrófa

Több hiba vezett a balesethez, ami az utóbbi huszonöt év legsúlyosabb vonatbalesete Dél-Karolinában, írja a The State. A dél-karolinai hírportál úgy tudja, hogy az ipari mellékvágányon haladó, negyvenkét kocsit húzó szerelvény több mint hetven kilométer/órás sebességgel haladt, ami túl gyors volt az ilyen vágányokon megengedetthez képest. A másik kérdés amire a vizsgálat keresi a választ, hogy miképp került azonos sínpárra a két vonat.

A balesetben tizenégy vagon siklott ki, három klórgázt szállító kocsi közül egy megsérült, és az ebből a szabadba került vegyi anyag lepte el a környéket. Aggodalomra ad még okot az is, hogy egy nátrium-hidroxidot szállító vagon is megsérült. A roncsokat azonban egyelőre nehéz megközelíteni a szivárgó mérgező gáz miatt.

Mark Sanford, az állam kormányzója szükségállapotot rendelt el az érintett Aiken megyében, és felszólította a környékén élőket, hogy maradjanak otthon, zárják be az ablakokat, ajtókat, kapcsolják ki a szellőztető-berendezéseket, és a rádión, illetve a televízión kövessék a hatóságok utasításait.

Klór

A klór sárga színű, szúrós szagú, a levegőnél jóval nehezebb, erősen mérgező, szervetlen gáz. Nem éghető, de fokozza más anyagok égését. A gáz egészségre veszélyes koncentrációja a levegõben nagyon gyorsan kialakul, ha a tartályból kiszabadul.

Belélegezve a maró hatása miatt égõ érzés, légszomj, köhögés, fejfájás, hányinger, szédülés, nehézlégzés, torokfájás jelentkezik. Nagyobb mennyiség belégzése során tüdõvizenyõ, krónikus hörghurut, illetve halálos klórmérgezés alakul ki.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft