Valér
4 °C
8 °C

Robbanás egy amerikai olajfinomítóban

2005.03.24. 11:18
Már tizenöt áldozata van a legnagyobb brit olajcég Houston közeli finomítójában történt robbanásnak. Az üzemben közép-európai idő szerint este bekövetkezett detonáció oka még nem ismert és a veszteséglista sem végleges. A tűzoltók csak három óra alatt tudták eloltani a keletkezett tüzet. A hatóságok azt tanácsolták a környéken lakóknak, hogy a sűrű füst miatt maradjanak otthon.

Tizenötre emelkedett a British Petroleum (BP) legnagyobb amerikai olajfinomítójában szerdán történt robbanás halálos áldozatainak a száma, jelentette ABC amerikai televíziós állomás. A Shreveport Times című louisianai napilap értesülései szerint legalább száz dolgozót szállítottak kórházba.

A Houston közelében közép-európai idő szerint szerda este fél kilenckor bekövetkezett hatalmas detonáció után a helyi tömegtájékoztatási eszközök órákon át négy halottról tettek említést. A robbanás hatalmas krátert hagyott maga után, a finomítóból leszakadó fémdarabok több tucatnyi autót tettek tönkre a dolgozók parkolójában. "Hirtelen el kezdett mozogni a föld, majd egy borzasztó hangos robbanás következett. Félelmetes volt", nyilatkozta a Shreveport Timesnak Charles Gregory, a finomító egyik alkalmazottja.

A tűzoltók három óra alatt oltották el a helyenként huszonöt méteres lángokkal égő, feketén füstölő tüzet. Az oltást követően megkezdődött az áldozatok felkutatása, eddig a cégvezetés szerint tizenöt holttestet találtak meg. A finomítóban ezernyolcszázan dolgoznak, a mentőalakulatok attól tartanak, hogy további áldozatok kerülhetnek elő a romok közül. A robbanás oka továbbra sem ismert.

A tűzoltók három órán át küzdöttek a lángokkal, míg eloltották a tüzet. A mentőalakulatok ezt követően kezdték meg a leégett gyáregység átfésülését.

A Galveston megyei hatóságok azt tanácsolták a környéken lakóknak, hogy maradjanak otthon, mert az üzemből lángok és sűrű fekete füst emelkedik a magasba.

A BP gyára 486 hektárnyi területen Texas Cityben van, Houstontól 56 kilométerre délkeletre. Ez a finomító az amerikai olajtermelés 3 százalékát adja.