Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Felháborodást keltett a belvárosi vaddisznóvadászat

2001.11.30. 12:43 Módosítva: 2001.11.30. 17:52
Állatvédelmi szervezetek felvetették, erkölcsi és jogi szempontból is kifogásolható, hogy a rendőrök szerda éjszaka Budapesten többször rálőttek egy menekülő vaddisznóra. Szakértők szerint a jövőben egyre több állat téved majd városokba, éppen ezért már most elejét kellene venni, hogy a lövöldözés gyakorlattá váljon.

Az eset november 28-án éjféltájban történt. A járókelők szokatlan jelenségre lettek figyelmesek az I. kerületi Fő utcában: egy kábé százkilós vaddisznó rohangált az utcán. A láthatóan riadt állat a Batthyány tér és Lánchíd közötti szakaszon a Dunába ugrott, és a pesti oldal irányába úszott, majd a Szabadság híd közelében akart visszamászni a partra.

 
 Ice-T
Számtalanszor emelte fel hangját a rendőri brutalitás ellen

A Dunába menekült az állat

A helyszínre érkező rendőrök követték a vaddisznót, majd amikor az ki akart jönni a folyóból, rálőttek. A rendőrségi közlés szerint a lakosság testi épségének érdekében meg kellett akadályozni, hogy az állat kimásszon a partra. Az egyik rendőr háromszor lőtt a disznóra, mely ezután tovább úszott. Az állat a Lágymányosi hídnál ismét megközelítette a partot; ekkor egy rendőrjárőr megint leadott három lövést. A vaddisznó ekkor visszaúszott a folyómeder közepére, és a sodrás Csepel irányába vitte. Biztosan nem lehet tudni, hogy megsérült-e az állat.

Nem veszélyes lövöldözni

Első, de még második olvasatra is különösnek tűnhet, de nem minősül lőfegyverhasználatnak az állatra vagy tárgyra irányuló lövés. Ez főleg annak fényében érdekes, hogy a Ptk. 348. paragrafusa szerint a fegyverhasználat fokozott veszéllyel járó tevékenység. E logika szerint állatokra lövöldözni - például egy nagyvárosban - nem jelent fokozott veszélyt.

A befogás jobb módszer

- Nem európai megoldás lelövöldözni az elkóborolt állatokat - mondta az Indexnek Farkas Tamás, a Misina Természet és Állatvédő Egyesület vezetője. Tudott tény, hogy egyre több vadon élő állat fanyalodik arra, hogy természetes élőhelyét elhagyva, urbánus területeken keres új territóriumot. Nem csak vaddisznók, de nyestek, rókák is betévednek városokba. Éppen ezért már most elejét kellene venni, hogy az állatok lelövése, mint a legegyszerűbb módszer, gyakorlattá váljon. Az egyik módszer az lehetne, hogy egy erre szakosodott céget hívnak az állat befogására. Magyarországon van olyan társaság, amelyik képes akár igen veszélyes állatok befogására is.

Túri Zoltán, a Pilisi Parkerdő Rt. főmunkatársa szerint is "urbanizálódnak" az állatok, de nem a túlszaporodás miatt. - A Budapesti Erdészet csak idén több mint 30 vaddisznót fogott be a Budapest területén.

- A disznó egyébként csak akkor támad emberre - mondta a szakember - , ha beszorítják, és pánikba esik, vagy ha a kicsinyeit bántják. Ebben az esetben nem történt ilyesmi, a disznó nem bántott senkit, így túlzottnak minősíthető a rendőri eljárás.

 
  Fegyverhasználat csak indokolt esetben
 
  A rendőr a jogos védelem és végszükség esetein kívül csak az alábbi esetekben használhat lőfegyvert: - Az élet elleni közvetlen fenyegetés vagy támadás elhárítása.
- A közveszélyokozás, a terrorcselekmény vagy a légi jármű hatalomba kerítése bűncselekményének megakadályozása vagy megszakítása.
- Bűncselekmény lőfegyverrel, robbanóanyaggal vagy az élet kioltására alkalmas más eszközzel való elkövetésének megakadályozása.
- Az állam működése vagy a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos létesítmény ellen felfegyverkezve intézett támadás elhárítására.
- Az emberi élet kioltását szándékosan elkövető elfogására, szökésének megakadályozására.
- Az állam elleni, az emberiség elleni bűncselekményt elkövető személy elfogására, a szökés megakadályozására.
- Azzal szemben, aki a nála levő fegyver vagy más veszélyes eszköz letételére irányuló rendőri felszólításnak nem tesz eleget, és magatartása a fegyver, vagy más veszélyes eszköz ember elleni közvetlen felhasználására utal.
- Az elfogott, bűncselekmény elkövetése miatt őrizetbe vett vagy bírói döntés alapján fogva tartott menekülésének, erőszakos kiszabadításának megakadályozására vagy elfogására, kivéve ha a fogva tartott fiatalkorú.
- A saját testi épsége, személyes szabadsága ellen intézett támadás elhárítására.