Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Szalmonellát rejtett a tótkomlósi disznósajt

2001.07.10. 13:38
A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy szalmonella okozta a hétvégi tömeges ételmérgezést Mezőhegyesen. A Komlós Hús KKT. által előállított disznósajt miatt ötvenheten lettek rosszul, közülük tizenhét beteget kellett kórházba szállítani. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a tótkomlósi húsüzemben több szabálytalanságra is fényt derítettek, a kisvállalkozás büntetésre számíthat.
A szombaton Mezőhegyesről kórházba szállított hét betegnél elvégzett vizsgálatok eredményei, valamint az általuk vásárolt, de még el nem fogyasztott disznósajtminták laboratóriumi ellenőrzése azt mutatja, hogy szalmonella okozta a hétvégi tömeges mezőhegyesi ételmérgezést - közölte kedden az MTI-vel az ÁNTSZ Békés megyei intézetének a vezetője.

Ötvenheten betegedtek meg

A betegek száma időközben ötvenhétre szaporodott, miután a disznósajt származási helyén, Tótkomlóson is jelentkeztek betegek az orvosnál ételmérgezés gyanújával. A békési kisvárosban eddig hatan lettek rosszul a minden jel szerint a Komlós Hús KKT. üzemében előállított terméktől. A többi beteg székletének, valamint az üzemben vett ételminták vizsgálata tovább folyik. Eddig összesen tizenhét mezőhegyesi és tótkomlósi került kórházba.

A hétvégén a gyulai megyei kórház fertőző osztálya mellett még az orosházi városi kórházban nyitott fertőző szobában is ápoltak több beteget, de keddre valamennyien Gyulára kerültek. A fertőző osztály és az intézmény gyermekosztályának fertőző részlegén fekvő betegek kezelése a nagy folyadékveszteség miatt szükséges infúziós vízpótlásból, valamint a betegek megfigyeléséből áll. A kórházban ápolt tizenhét betegből kettő gyermek, a többi felnőtt.

Szabálytalanságok a kisvállalkozásnál

A disznósajtot előállító vállalkozó, amikor kiderült, hogy a cége által gyártott termék okozhatta a tömeges ételmérgezést, azonnal kivonta a forgalomból a még raktáron lévő húsz darab, egyenként kétkilós disznósajtot. A tiszti főorvos tájékoztatása szerint a tótkomlósi húsüzemben több gyanús dolgot is találtak - például ugyanazon a húsvágó deszkán aprították a nyers és a főtt húst -, így a hatóságok valószínűleg felelősségre vonják a kisvállalkozást.