Tömeges delfinmészárlás Japánban

2008.10.16. 14:08
Nekikezdtek az évi rendes delfinmészárlásnak a japánok. Taidzsi falunál egy szűk öbölbe terelik az állatokat, amiket aztán lándzsákkal legyilkolnak.

Elkezdődött Japánban a hagyományos delfinvadászati szezon, amelynek során évente közel húszezer tengeri emlőst ölnek le. Az állatokat egy öbölbe terelik a cethalászat központjának számító Taidzsinál.

A Csendes-óceán partján Tokiótól 700 kilométerre fekvő halászfalu közelében lándzsákkal, horgas botokkal és késekkel ölik ezerszámra a delfineket. Húsukból háziállat eleség készül vagy trágya lesz, de jut emberi fogyasztásra is; elegáns éttermekben és olcsó élelmiszerboltokban egyaránt kapható delfinhús Japánban.

Környezetvédők a vészharangot kongatják. Szerintük nemcsak az állatvilág egyensúlya kerül veszélybe, hanem a fogyasztók egészsége is. "A delfinhús súlyosan mérgező a magas higanytartalom miatt" - mondta Richard O'Barry egykori delfintréner. Az állatkínzás ellen küzdő One Voice szervezet vezető kutatója szerint "botrány", hogy a japán kormány és a sajtó elhallgatja a mérgezésveszélyt.

A taidzsi delfinmészárlás négyszáz éves hagyomány. Az alig négyezer lelkes falu lakói azzal védekeznek, hogy a cethalászat ősi hagyomány és a cethúsfogyasztás a helyi étkezési kultúra szerves része.

O'Barry a delfináriumokat is bírálta, szerinte a tengeri akváriumok által támasztott kereslet nélkül már kihalt volna a delfinvadászszakma. Az összeterelt állatokat messzeföldről Taidzsiba érkezett delfintrénerek szemlézik és kiemelik a tetszetős példányokat. Egy-egy befogott delfinért akár 150 ezer eurót (40 millió forint) is megadnak a világpiacon.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Eladnék
  • Bankszámla