Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Diana nem baleset áldozata lett

2008.04.07. 23:13
Az ittas sofőr és az autót üldöző fotósok tehetnek Diana haláláról, hozott a francia és a brit rendőrség nyomozásával teljesen ellentétes ítéletet a londoni felsőbíróság.

A francia és brit rendőrségi vizsgálatoknak ellentmondva nem balesetnek, hanem gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette hétfői végzésében a londoni felsőbíróság esküdtszéke Diana walesi hercegnő több mint egy évtizede bekövetkezett halálát, amelyért az esküdtek a brit trónörökös egykori feleségének autóját üldöző fotósokat és a gépkocsi vezetőjét tették felelőssé.

Lehetőségek

A többségi határozattal meghozott esküdtszéki végzés a hat hónapi - hivatalosan halottkémi - felsőbírósági eljárás, egyben az 1997-es párizsi autószerencsétlenség óta tartó brit és francia vizsgálatsorozat végleges lezárása.

Tekintve a londoni felsőbírósági eljárás polgári jogi jellegét, a hétfőn meghozott esküdtszéki határozatból közvetlenül nem következhet semmilyen büntetőeljárás vagy vádemelés.

Az eljárást vezető felsőbírósági bíró a meghallgatások múlt heti lezárásával több döntési lehetőséget adott az esküdteknek, kivéve azt, hogy a néhai walesi hercegnő a királyi család által megszervezett merénylet áldozata lett.

Ezt Diana akkori barátjának, Dodi Fayednek az édesapja, Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnás állítja. Fayed szerint ugyanis Dianát és a vele együtt meghalt Dodit az udvar - elsősorban Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje - gyilkoltatta meg a brit külső elhárítás (MI6) közreműködésével. Ennek indoka szerinte az lett volna, hogy a királyi család nem akart "hithű muszlim mostohaapát" Diana és a tőle 1996-ban elvált Károly trónörökös két fiának, Vilmos és Harry hercegeknek. Vilmos egy nap maga is Anglia királya lehet.

Elmélet

Mohamed Fayed szerint fia és Diana össze akart házasodni, jóllehet ezt a felsőbírósági eljárás során meghallgatott 260 tanú közül sokan egyértelműen cáfolták.

Az ügyben eljáró bíró a meghallgatás-sorozat végén kijelentette, hogy a Fayed által vélelmezett összeesküvésnek "morzsányi bizonyítéka" sem merült fel, így ez nem szerepelhet a lehetséges esküdtszéki határozatok között.

A felsőbírósági esküdtszék a hercegnő és Dodi Fayed haláláért a gépkocsivezető, Henri Paul ittasságát és gyorshajtását, és a kocsit üldöző lesipuskás fotósokat tette felelőssé.

Henri Paul az idősebbik Fayed tulajdonában lévő párizsi Ritz szálló helyettes biztonsági főnöke volt; az 1997. augusztus 31-i szerencsétlenség után elvégzett, hat évig tartó francia vizsgálat a sofőr súlyos ittasságát állapította meg, és balesetnek minősítette a párizsi tragédiát.

Ugyanerre a következtetésre jutott a francia után elvégzett, három és fél évig tartó brit rendőrségi vizsgálat is, amely szintén balesetnek nevezte a történteket.

Ennek a két rendőrségi vizsgálati eredménynek mindazonáltal a hétfői londoni esküdtszéki végzés homlokegyenest ellentmond, mivel nem balesetet, hanem gondatlanságból elkövetett emberölést nevezett meg okként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?