Huba
17 °C
33 °C

Csókolózni szeretne az arcátültetett asszony

2007.10.04. 00:34
Két évvel ezelőtti műtétjekor az orvosok csak abban voltak biztosak, hogy az arcát elvesztett Isabelle Dinoire sosem fog már csókolózni. A világ első arcátültetettje mindennap gyakorol, hogy rájuk cáfoljon.

Amikor két éve végrehajtották rajta a világ első arcátültetését, az orvosok nem sok jóval bíztatták Isabelle Dinoire-t. Abban sem voltak biztosak, hogy a műtét sikerül, azt teljesen kizárták, hogy valaha képes lesz újra csókolózni.

Az AFP tudósítása szerint Dinoir most mégis erre készül. A francia asszony állapotának a javulása már eddig is lenyűgözte az orvosokat, akik szerint a teljes felépülést az jelentené, ha újra képes lenne annyira mozgatni mimikai izmait, hogy csókolózzon.

Dinoire mindent megtesz ezért. Noelle Chatelet író szerint - aki négy hónapig együtt élt a nővel franciaországi otthonában, hogy anyagot gyűjtsön új könyvéhez - Dinoire "minden nap gyakorolja" a csücsörítést.

Chatelet hamarosan megjelenő könyve egyébként attól a pillanattól követi le Dinoire életét, hogy kórházba szállították. A fiatalasszony lakásában ájult el - több forrás szerint öngyilkosságot kísérelt meg -, és amíg eszméletlen volt, kutyája lerágta az arcát.

Chatelet könyvében az AFP szerint először lehet majd részletesen olvasni a világ első arcátültetéséről, ami, bár rengeteg vitát váltott ki akkor és azóta is, feltétlenül sikeresnek mondható.