Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

DNS-vizsgálat tisztázhatja a kivégzett férfit

2006.01.09. 19:42
Tizennégy évvel kivégzése után bebizonyosodhat Roger Keith Coleman ártatlansága. A férfit nemi erőszakkal vádolták, de ő végig tagadta bűnösségét. Most megvizsgálják DNS-mintáját. A módszer már egy húsz, illetve egy tizenegy éve bebörtönzött rab szabadulását hozta.

DNS-vizsgálatot végeznek el Virginiában az állam kormányzójának utasítására egy gyilkosság és nemi erőszak vádjával 1992-ben kivégzett férfi bűnösségének a tisztázása érdekében. Roger Keith Coleman végig tagadta, hogy 1982-ben megerőszakolta és meggyilkolta volna 19 éves sógornőjét.

Reménykednek a halálbüntetés ellenzői

Kivégzése előtt is ártatlannak mondta magát. Perét annak idején nagy figyelem övezte külföldön is, és még II. János Pál pápa is megpróbálta megmenteni a vádlottat a villamosszéktől.

A halálbüntetés ellenzői a sajtóbeszámolók szerint remélik, hogy a vizsgálat eredménye ügyüket szolgálja majd, sőt fordulópontot jelenthet a legsúlyosabb büntetési nem betiltásáért folytatott küzdelmükben.

A DNS-vizsgálatot Virginia demokrata párti kormányzója, a 2008-as elnökválasztás egyik lehetséges jelöltjeként emlegetett Mark Warner rendelte el. A Free-Lance Star virginiai lap szerint a kormányzót 2002 óta foglalkoztatja az ügy, amikor a virginiai legfelsőbb bíróság elutasította a DNS-vizsgálat elrendelését.

Két ártatlanul elítélt már szabadulhatott

A lap szerint a mintát egy bizalmatlan orvosszakértő őrzi Kaliforniában és nem volt hajlandó kiadni Virginiának, de a kormányzó közbenjárására elfogadta, hogy a vizsgálatot a semleges kanadai Toronto egyik laboratóriumában végezzék el. Az illető tudós 16 évvel ezelőtt elvégzett egy vizsgálatot, amely azonban az akkori módszerekkel nem állapította meg egyértelműen a vádlott bűnösségét.

Mark Warner egy éve DNS-vizsgálatokat rendelt minden olyan vitatott esetben, amelyben használható biológiai minta maradt fenn Virginiában. E mintákat a vércsoport megállapítására vették a DNS-eljárás használata előtti időben. A DNS-teszteknek köszönhetően nem régen két elítélt is kiszabadult, akik közül az egyik 20, a másik pedig 11 évet töltött rács mögött nemi erőszakért.

A vizsgálatokkal ismét fellángolt a vita a biológiai bizonyítékok ellenőrzésének szükségességéről, különösen a halálra ítéltek esetében. A kivégzett Roger Keith Coleman ügyében elrendelt DNS-vizsgálat a kormányzó legújabb intézkedése volt.