Erzsébet
1 °C
4 °C

Eredménytelen a DNS-vizsgálat

2002.07.26. 10:31
Nem egyezik a móri bankrablás helyszínén talált DNS a gyanúsítottaktól vett mintával. A rendőrség véleménye szerint ez azonban nem zárja ki, hogy a bankrablás elkövetőit fogták el a hétfői kommandósakciók során. A vizsgálat felveti a további gyanúsítottak utáni kutatást is.
Eredménytelenül zárult a móri bankrablás gyanúsítottjainak DNS-vizsgálata - tudta meg az Index. A szakértők megállapították, hogy a helyszínen rögzített és a gyanúsítottaktól vett DNS-minták nem egyeznek. Ez azonban nem zárja ki, hogy a gyanúsítottak a helyszínen jártak volna, állítja az ORFK. A rendőrség változatlanul K. Edét és H. Lászlót gyanúsítja a bűncselekmény elkövetésével. A szakértői vizsgálat - és egyéb adatok - felvetik annak lehetőségét is, hogy az ügyben még további gyanúsítottakat kell keresni.

Három vagy több elkövető

"Nagy valószínűséggel három, vagy akár több elkövetője is lehetett a móri bankrablásnak" - nyilatkozta az Indexnek Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója a DNS-vizsgálat lezárulta után. A negatív eredmény ellenére a rendőrség fenntartja az alapos gyanút H. László és K. Ede ellen. Bár az Indexnek korábban nyilatkozó Kemény Gabriella igazságügyi orvosszakértő szerint egy helyszínen talált anyagmintáról nem állapítható meg, mikor került oda, Garamvölgyi meggyőződéssel állította, hogy a minta a bankrablás elkövetőjétől származik.

Bizonyítékok után kutatnak

"Egy egyező minta minden kétséget kizáróan bizonyítaná a gyanúsított bűnösségét" - mondta el Garamvölgyi. Mint mondta, az alapos gyanút az egyébb nyomozati eredmények alapján továbbra is fenntartják. Kiss Attila, H. László ügyvédje lapunknak nyilatkozva elmondta, tudomása szerint a rendőrség sem tárgyi bizonyítékokkal, sem terhelő tanúvallomásokkal nem rendelkezik ügyfelére vonatkozóan. Ezt Garamvölgyi cáfolta, részleteket azonban nem árult el, csupán annyit, hogy további bizonyítékok után is kutatnak.

A pozitív minta sem cáfolhatatlan bizonyíték

A szóvivő kacsának minősítette azt az információt, hogy a DNS-minta a bankfiók vécéjében talált székletről származna, azonban a "nyomozás érdekében" nem kívánta elmondani, miről vettek mintát. A rendőrség egyébként még a mostani minta vizsgálatát sem zárta le teljesen, most a bonyolultabban vizsgálható, több ember biológiai anyagmaradványait is tartalmazó mintákból próbálják kivonni az elkövető DNS-ét. Kemény Gabriella korábban elmondta, hogy egy nyilvános helyszínen több, a bűncselekményhez nem köthető személy DNS-ét is meg lehet találni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?