Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nem találtak kutyahúst a józsefvárosi piacon

2005.04.22. 14:28
Bár kósza hírek szerint kutyahúst árulnak pult alól a Józsefvárosi piacon, a VIII. kerületi ÁNTSZ csak sertés-, marha- és csirkehúst talált a rutinszerű helyszíni vizsgálaton. A kutyahúst állítólag főként importálják, mert a Magyarországon tenyésztett ebek húsa ízetlen.

Szabálytalanul tárolt sertés-, csirke- és marhahúsra bukkantak a VIII. kerületi ÁNTSZ emberei a Józsefvárosi piacon, mondta az Indexnek Dr. Kovács Aranka, a kerületi tiszti orvosi szolgálat vezetője.

Egyes büfék mélyhűtőiben feliratok nélküli zacskókban tárolt húsokat találtak, amelyeken nem tüntették fel a húsok eredetét, illetve az időpontot, amikor a fagyasztóba kerültek. Az akcióban a VIII. kerületi rendőrség is részt vett, mivel állatvédők feljelentést tettek, hogy kutyahúst lehet kapni a piacon.

Kovács Aranka a média túlzásának tartja, hogy kifejezetten kutyahúsért szálltak volna ki a helyszínre. Ez a vizsgálat rutinszerű volt, legfeljebb annyiban nem, hogy feljelentés is érkezett, mondta. A kerületi tiszti főorvos szerint nemhogy bebizonyosodott, hogy a lefoglalt hús nem kutyától származik, hanem fel sem merült, hogy arról lenne szó.

Kutyavacsora

A fővárosi MDF-frakció vezetője, Szőke László a múlt héten azt mondta, hogy kutyahús-árusítás folyik Budapesten, elsősorban az itt élő kínaiak igényeinek kielégítésére. Mint mondta, munkatársainak kínaiak is megerősítették a hírt, sőt, mivel Magyarországon könnyen lehet kutyahúshoz jutni, nem ritka, hogy a környező országokból is egyre több kínai utazik ide "egy jó kiadós kutyavacsorára".

A Blikk februári értesülései szerint a kutyahúst részben magyar tenyésztők produkálják, részben importálják a kereskedők. Egy távol-keleti kereskedőre hivatkozva a napilap azt írja, a Magyarországon tenyésztett kutyák húsa ízetlen, ezért Koreából és Kínából szállítják a nyersanyagot. Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője akkor azt mondta, soha nem bukkantak még csempész kutyahúsra a határon.

A kínai kereskedő szerint a kutyahús importját diplomata-útlevéllel rendelkező személyekre bízzák, az ő csomagjaikat ugyanis nem kutathatják át a vámosok. A napilap informátora szerint az ebhús fő lelőhelye Budapesten a Józsefvárosi piac.