Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Kábítószerkereskedő-banda működik a honvédségen belül

2005.08.04. 09:32
Eddig két - azóta felfüggesztett - hivatásos állományú katonát vett őrizetbe a rendőrség, miután 25 kilogrammnyi különböző típusú kábítószert foglaltak le egy akció során.

Drogkereskedő katonákat vett őrizetbe a Budapesti Katonai Ügyészség, adta hírül az RTL Híradója. A gyanú szerint két egri szerződéses állományú szakaszvezető egy kiterjedt hálózatot működtetett. Az ügyben eddig összesen hatan vannak előzetes letartóztatásban.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az Indexnek elmondta, hogy Katonai Biztonsági Hivatal tárta fel az ügyet, és adta át a rendőrségnek. A miniszter szerint a kábítószer-fogyasztás ugyanúgy elterjedt a katonaságnál mint bárhol máshol.

Könnyű drogok

Jelen ügyben a biztonsági hivatal - hosszabb ideje tartó megfigyelés után - a múlt héten lépett akcióba. Az egyik letartóztatott szerződéses katona édesapja éppen egy külföldről hazatérő buszról szállt le, 13,5 kg marihuánával, amikor elkapták. Később még 12 kg marihuánát, hasist és hallucinogén gombákat találtak (a szereknek ilyen tételben 20 millió forint a piaci értéke).

A gyanúsítottak "jelentős mennyiségű kábítószert hoztak be. Itt kiterjedt hálózatot üzemeltettek, ezt a kábítószert újracsomagolták és a hálózaton keresztül pedig értékesítették.” - mondta Ács Tibor, a Budapest Katonai Ügyészség szóvivője a híradónak.

Nem szűrik teljesen

A honvédségnél tavaly óta működik az ország egyetlen akkreditált drog laboratóriuma. Juhász Ferenc szerint a teljes állomány szűrésére nincsen kapacitás, a külföldi misszión lévőket viszont teljesen szűrik. Tavaly a tesztek 2.4 százaléka volt pozitív.

A katonaságnál a zéró tolerancia elve működik, ha valakiről kiderül, hogy kábítószert fogyasztott, azonnal eltávolítják a honvédségtől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!