Szilvia
5 °C
16 °C

Tüdőrákban halt meg a Philip Morris-per nyertese

2002.01.19. 12:05
Tüdőrákban meghalt az az amerikai férfi, akinek eddig a legnagyobb összegű kártérítést ítélték meg egy dohányipari cég elleni perben. A Phillip Morris százmillió dollárt fizetett Richard Boekennek.
Boeken 13 éves kora óta dohányzott rendszeresen, hosszú éveken át két csomag Marlboro volt a napi adagja. Orvosai tüdőrákot állapítottak meg nála 1999-ben. Ekkor pert indított és nyert a Marlborót gyártó Philip Morris cég ellen. Keresetében arra hivatkozott, hogy a Philip Morris "hazudott negyven éven át a dohányzás egészségre gyakorolt hatását illetően". A gyártó képviselője azzal védekezett, hogy a felperes szabad akaratából döntött a dohányzás mellett.

'Tudtak a veszélyről'

Az ítélet szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy a Philip Morris az 1950-es évek végére, az 1960-as évek elejére már tisztában volt azzal, hogy a nikotin függőséget alakít ki, és a cigarettefüstben lévő anyagok rákot okozhatnak.. Ezért a Los Angeles-i esküdtszék hárommilliárd dollárt ítélt meg büntetésként, és 5,5 millió dollárt kártérítésként a cigarettagyártó terméke által okozott súlyos egészségkárosodásért. Azonban két hónappal később százmillióra csökkentette a büntetés összeget az ügyben illetékes bíró. Richard Boeken úgy távozott az élők sorából, hogy nem volt ideje felhasználni a megítélt kártérítésnek még csak egy csekély részét sem - közölte pénteken az 57 évesen elhunyt férfi Boeken egyik ügyvédje - jelentette az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?